Osobe sa invaliditetom

USAID i Forum mladih sa invaliditetom udružuju snage sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam u osnaživanju osoba sa invaliditetom

 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

  • Novi Sad – U ponedeljak, 3. aprila 2023. godine, Forum mladih sa invaliditetom i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam potpisali su Memorandum o saradnji, kako bi ozvaničili međusobnu podršku na projektu „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ova saradnja će poboljšati status osoba sa invaliditetom na tržištu rada, podsticati jednakost u praksi zapošljavanja i pomoći u poboljšanju konkurentnosti osoba sa invaliditetom na tržištu rada kroz različite stručne obuke.

„Forum mladih sa invaliditetom će u saradnji sa Karitasom Srbije osnovati Centre za karijerno vođenje i savetovanje osoba sa invaliditetom u Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici, gde će im biti ponuđeni besplatni programi obuke i prekvalifikacije, dok će poslodavci dobiti smernice za kako da prilagode svoja radna mesta i radne zadatke zaposlenima sa invaliditetom. Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam radićemo na povećanju broja osoba sa invaliditetom koji su zaposleni u privatnom sektoru u Vojvodini“, izjavila je Jovana Krivokuća – Milovanović, izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom.

„Saradnjom na ovom projektu planiramo da obezbedimo koliko god je potrebno mesta za osobe sa invaliditetom da se uključe u programe prekvalifikacije u IT sektoru koje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam planira da sprovede u narednom periodu. Kao saradnici na projektu, dodatno planiramo da osnažimo osobe sa invaliditetom i kroz dva konkursa za podršku preduzetništvu i otklanjanju barijera, koje će realizovati Sekretarijat“ izjavio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. „To neće biti samo uklanjanje fizičkih barijera, već uvođenje znakovnog jezika, uvođenje izmena i na veb sajtovima. Težimo da nemamo ni dve stepenice na ulazu u prodavnicu i da svaki toalet u kafićima i restoranima bude osposobljen da u njega uđu i osobe u invalidskim kolicima. Sve što radimo korespondira sa ciljevima ovog projekta“, dodao je Ivanišević

Projekat „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ga Forum mladih sa invaliditetom, zajedno sa partnerima Fondacijom Ana i Vlade Divac, Karitasom Srbije, Smart Kolektivom i Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije. Projekat će se realizovati na nacionalnom nivou sa fokusom na Novi Sad, Suboticu, Zrenjanin, kao i Beograd, Niš i Valjevo.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Fondacija Ana i Vlade Divac: Povezivanje kompanija i osoba sa invaliditetom preko portala za zapošljavanje
U središtu pažnje: Zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Kategorije

Izbornik