Turizam

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA RAZVOJ EKO-RURALNOG TURIZMA „PODUNAV“: Bački Monoštor važna stanica

 

  • Profesor Andreas Fath će preplivati 2700 km reke, u sklopu projekta „Cleandanube“ – za Dunav bez plastike. Tokom svog putovanja, 18. maja, zaustaviće se u Bačkom Monoštoru, u SRP Gornje Podunavlje – vikend naselje Dondo, gde će biti upriličena konferencija za medije sa predstavljanjem projekta, kao i obraćanje Dunavskih vodiča, te radionica sa decom iz OŠ “22. oktobar” iz Monoštora. Planirana satnica dolaska je 17h, na a mesto održavanja događaja je Čarda kod Švabe. Profesora i njegov tim ugostiće lokalna udruženja građana – UG Podunav, UG Bodrog i UG Vikend naselje Dondo, te predstavnici Mesne zajednice Bački Monoštor i Grada Sombora. Na svom proputovanju Dunavom kroz Srbiju, zaustaviće se još u Novom Sadu I Beogradu

Mikroplastika, nevidljiva čovekovom oku, predstavlja veliku neposrednu opasnost za ceo ekosistem. Prema istraživanjima, već godinama je više plastičnih čestica koje plutaju Dunavom, nego ribljih larvi, kojima je tu prvenstveno mesto. Ova činjenica, na žalost, ne predstavlja nikakvu novinu, mada većina čovečanstva još uvek nije svesna ovog problema.

Jedan čovek je odlučio da uradi nešto, sa ciljem da se to promeni. Andreas Fath je profesor hemije na Univerzitetu Furtwangen i trenutno je u misiji – preplivaće 2700 km Dunava, prolazeći kroz 10 država, sa ciljem skretanja pažnje na problem mikroplastike u rekama. Njega na tom putovanju prati mali tim odgovoran za organizaciju i sprovođenje projekta, a sa plivanjem I projektom je počeo 22. aprila, krenuvši od izvorišta reke.

Tokom plivanja, ekipa će se zaustavljati na različitim stajalištima, na kojima će biti priređeni  edukativni programi i radionice, kako bi se što više skrenula pažnja na zagađenje Dunava. Ovi programi biće realizovani zajedno sa lokalnim organizacijama i medijima. Takođe, ekipa sa sobom nosi I mobilnu laboratoriju, za analizu uzoraka vode koji se uzimaju duž reke. Rezultate analiza, ekipa redovno postavlja na web sajt projekta, te se u svakom momentu može pratiti stanje pojedinačnih delova reke.

Preko 50 organizacija iz raznih zemalja u blizini Dunava složilo se da udruži snage. Projekat finansijski podržavaju Fondacija Baden-Virtemberg i Poštanska lutrija, zajedno sa glavnim sponzorima Hansgrohe, Menschen brauchen Menschen e.V. i Arburg.

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Promajna vas zove: U Villi Šutić sa restoranom San doživite odmor za san
TOGS: Gastro karavan održan u Kikindi : Gastro karavan održan u Kikindi

Kategorije

Izbornik