Sindikat

U Velikoj Britaniji štrajkovalo pola miliona radnika: Za veće plate u skladu sa inflacijom

 

  • Desetine hiljada škola širom Velike Britanije juče su delimično ili potpuno obustavile nastavu, zaustavljen je železnički saobaćaj, a kasnili su i mnogi avio letovi jer je približno pola miliona radnika stupilo u štrajk, javile su evropske novinske agencije ukazujući da će štrajkovi biti nastavljeni

Masovnim štrajkovima britanski sindikati pojačavaju pritisak na vladu zahtevajući da se ukorak sa rastom cena roba i usluga povećaju i plate. Jučerašnji štrajk zaposlenih, najveći u Velikoj Britaniji duže od decenije, organizovali su sindikati prosvetara, državnih službenika i radnika u javnom prevozu. Ogorčeni štrajkači marširali su tokom dana ulicama Londona, Birmingema, Bristola, Mančestera, Lidsa, Šefilda, Notingema i drugih gradova. Za naredne dane, nedelje i mesece najavljeni su novi protesti.

Štrajkovi koji se u manjem ili većem ponavljaju poslednjih nekoliko meseci poremetili su život Britanaca, ali još nije nađeno rešenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rada, objavila je agencija Asošijeted pres (AP). AP ukazuje da jučerašnji koordinisani štrajkovi radnika u više različitih delatnosti predstavljaju eskalaciju protestnih akcija sindikata koje su poslednji put u Velikoj Britaniji tako bile organizovane 29. novembra 2011, kada je više od milion radnika u javnom sektoru štrajkovalo zbog spora oko penzija.

Najveća inflacija u poslednjih 40 godina

Inflacija u Velikoj Britaniji izazvana naglim porastom cena hrane i energije iznosi 10,5 odsto što je najviše u poslednjih 40 godina. U obraćanju britanskom parlamentu premijer Riši Sunak je ocenio da su štrajkovi nastavnika „greška“ i dodao da je njegova vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u poslednje tri decenije.

Britanski javni servis BBC (BiBiSi) objavio je juče vest da stotine hiljada nastavnika, državnih službenika i železničkih radnika štrajkuje ulicama gradova zahtevajući veće plate kako bi lakše podneli poskupljenja životnih potrepština. BiBiSi je podsetio da se pravila o organizovanju štrajka i njegovoj blagovremenoj najavi moraju poštovati i objavio planove narednih štrajkova zaposlenih u različitim delatnostima.

Kako je najavljeno, nastavnici u Engleskoj i Velsu će ponovo štrajkovati 15. i 16. marta a u nekim oblastima i drugim danima. Britanski javni servis navodi da je većina nastavnika u državnim školama u Engleskoj i Velsu prošle godine dobila povećanje plata za 5 procenata, a da su to odbile njihove kolege u Škotskoj. Vlada je saopštila da su za to povećanje izdvojene dodatne dve milijarde funti, dok sindikat smatra da to zapravo predstavlja realno smanjenje plata jer je inflacija veća od 10 odsto.

Radnici na železnici, konkretnije mašinovođe koje su štrajkovale juče ponoviće to i 3. februara. Sindikati su u sporu s vladom i železničkim kompanijama oko plata, otpuštanja radnika i promena uslova rada. Poslovodstva u železničkom saobraćaju kažu da je potrebno dogovoriti neke promene kako bi se omogućilo povećanje plata ali i modernizacija železnice.

Približno 100.000 državnih službenika koji su učestvovali u jučerašnjim demonstracijama, posredstvom Sindikata javnih i komercijalnih službi traže povećanje plata za 10 odsto, kao i bolje penzije, veću sigurnost posla, a posebno da se ne smanjuju uslovi za otpuštanje. Vlada tvrdi da „redovno razgovora sa sindikatima”.

Najavljeno je i da će tokom februara i marta štrajkovati oko 70.000 članova sindikalne Unije univerziteta i koledža (UCU) na 150 univerziteta širom Velike Britanije. UCU zahteva povećanje plata za 2 odsto iznad procenta inflacije (ukupno 12 %). Udruženje poslodavaca univerziteta i koledža tvrdi da bi povećanje plata dovelo u opasnost poslovanje tih obrazovnih ustanova.

Vozači autobusa su do sada štrajkovali osam dana u januaru takođe zahtevajući podizanje plata zbog ozbiljnog rasta troškova života.

Štrajkovaće i vatrogasci?

BiBiSi podseća da su se za štrajk izjasnili i vatrogasci koji su odbili ponudu da im se primanja povećaju za 5 procenata, ali da još nisu objavili datume eventualne obustave rada što bi, kako se navodi, bio “prvi požarni štrajk u Velikoj Britaniji od 2003. godine”. Iz vlade je već poručeno da bi štrajk vatrogasaca bio „razočaravajući i zabrinjavajući“.

Zaposleni u službama Hitne pomoći u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj štrajkovaće još nekoliko dana u februaru. U martu su planirani novi štrajkovi u Engleskoj i Velsu. I oni žele povećanje plata iznad stope inflacije a u vladi kažu da su za to nadležna nezavisna tela a da se tražena povećanja ne mogu priuštiti.

Medicinske sestre planiraju štrajk 6. i 7. februara u Engleskoj sa prvobitnim zahtevom da im se mesečna primanja povećaju za 5% iznad inflacije, mada su, u međuvremenu, nagovestile da bi pristale i na niži rast. Engleska vlada je saopštila da će ovogodišnje prosečno povećanje iznositi 4,75 odsto i da veći rast nije moguć.

Najozbiljniji britanski dnevnik Gardijan u obimnim izveštajima o jučerašnjoj “velikoj industrijskoj akciji” objavio je fotografije, poruke i izjave štrajkača u Londonu, Birmingemu i Bristolu.

“Hiljade radnika u štrajku, uključujući državne službenike, univerzitetske predavače, nastavnike i mašinovođe, marširali su Bristolom pozivajući na bolje plate i uslove rada. Predvođena bubnjarima i u pratnji mnogo dece čije su škole zatvorene, velika, bučna gomila nailazila je na toplu dobrodošlicu prolaznika”, navodi jedan od Gardijanovih reportera “sa lica mesta”.

Sporovi različiti, cilj isti

Novinar citira nastavnika Džona Voaka: “Radi se delimično o platama, koje su smanjene za 11% u poslednjih 10 godina, ali i o rastu naših radnih obaveza. Radimo sa većim grupama dece zbog čega će patiti njihovo obrazovanje”. Voakov neimenovani kolega, učitelj prvog razreda požalio se da ove godine radi vikendom i praznicima, ostaje na poslu do kasno i da zbog preopterećenosti ne može da predaje po standardu, kako bi inače želeo.

Državna službenica i članica Sindikata javnih i komercijalnih usluga Liz Franko kazala je novinaru:

  • Veoma zaostajemo u pogledu naših plata, zato moramo da pokažemo da smo ozbiljni i da nešto treba da se uradi.

Reporter Gardijana je sreo glumce Džerarda Kuka i Kima Hiksa koji su nosili transparent i rekli da su tu u znak solidarnosti sa sindikatima koji štrajkuju zato što je “kriza troškova života pogodila sve”.

Profesor fizike na Univerzitetu u Bristolu Jonas Radmaker izjavio je da bi mnogo radije predavao nego marširao, “ali dosta nam je sve većeg posla”. On i većina njegovih kolega “vikendima sustižu svoj posao” dok njihovi poslodavci nastavljaju da im smanjuju plate “a postoji i veliki napad na penzije”.

Reporteri Gardijana kao značajnu karakteristiku demonstracija navode “veliki broj dece koja podržavaju nastavnike”.

Mašinovođu Seba, kako je kazao, dirnuli su ljudi toliko različitih zanimanja koji su izašli na ulice: “Naši sporovi mogu biti odvojeni, ali imamo jedan cilj. Potreban nam je rast plata koji bi odgovarao rastućim troškovima života. Mislim da je javnost uz nas, jer svi, čak i oni koji nisu u štrajku, znaju nekoga ko jeste”.

Novina: Svetozar Raković

Izvor: Evropske agencije

Foto: Gardijan

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Novi talas štrajkova u Francuskoj: Makronova reforma sve neizvesnija
UGS Nezavisnost: Održana Koordinacija Sekcije žena

Kategorije

Izbornik