Najnovije

U trajno sećanje: Eduard Grolinger – Edi (1939 – 2024)

 

  • U Somboru, u četvrtak 1. februara 2024. godine, u 85 godini života preminuo dugogodišnji sportski i košarkaški funkcioner, sudija i trener Eduard Grolinger Edi

Rođen je 19. maja 1939.godine u Gakovu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Somboru. U gimnaziji počinje ozbiljnije da se bavi sportom. Trenirao je rukomet, odbojku, košarku i stoni tenis. Odlaskom na studije u Beograd spletom okolnosti obreo se u Košarkaškom savezu Beogradskog univerziteta, i od tada se aktivno bavi politikom sporta i sportskog života. 1963. godine na poziv Košarkaškog kluba „Bosna“ odlazi u Sarajevo, i od tada pravi zavidnu karijeru u Bosni i Hercegovini, kao trener, sudija i sportski funkcioner. Za vreme boravka u Sarajevu u intervalu od 1963-1992. godine, prisutan je kao član vođstva puta jugoslovenske reprezentacije – čak četiri puta na Olimpijskim igrama, sedam Evropskih košarkaških prvenstava i tri Svetka prvenstva u košarci.

Izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji, 1992. godine vraća se u Sombor i u Košarkaškom klubu Sombor organizuje profesionalnu školu košarke, koja u roku od dve godine narasta na 400 polaznika. Ubrzo preuzima i seniorski tim i vodi ga sve do 2000. godine, do penzionisanja. U međuvremenu uz podršku KSJ, KSS i KSV formira Regionalni košarkaški savez sa sedištem u Somboru.

2021. godine vraća se u Sarajevo, gde po treći put počinje da radi ispočetka. Počeo je u Košarkaškom savezu BiH, a potm kao trener preuzima ekipu KK „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva. Nakon dve sezone provedene u klubu, ponovo se vraća u Sombor, ali se više ne bavi košarkom, već provodi penzionerske dane, sve do smrti.

Sahranjen je u Somboru 5. februara na Velikom katoličkom groblju.

               Košarkaški klub Sombor

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

MUP Srbije: Raspisan konkurs za učenike u Srednjoj školi u Sremskoj Kamenici
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović u obilasku završetka radova na izgradnji lokalnog puta od Stapara do Sivca

Kategorije

Izbornik