Najnovije

U spomen-sobi Pedagoškog fakulteta u Somboru priređena izložba starih učila „Dva veka prirodno-naučnog obrazovanja učitelja u Somboru“

izložba starih učila – AcanskiS©

  • U spomen-sobi Pedagoškog fakulteta u Somboru, a u sklopu prigodnih manifestacija povodom 275. godišnjice elibertacije grada Sombora, priređena je izložba starih učila i prigodan igrokaz studenata i profesora ove visokoobrazovne ustanove

„Nauka kroz vreme“, specijalno pripremljen igrokaz prof. dr Marije Bošnjak Stepanović i prof. dr Milivoja Mlađenovića, kao prateći program izložbe starih učila „Dva veka prirodno-naučnog obrazovanja učitelja u Somboru“, pružio je jedinstveni doživljaj vremenske šetnje kroz nauku. Uloge su tumačili studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru: Anja Albulj, Željana Balaž, Vukašin Zelić, Lazar Gajinov i Sergej Jovanović.

Izložbenu zbirku starih učila čini više od 30 eksponata, koji su svojevremeno nabavljani iz Kemnica, Praga, Budimpešte i Pariza, a korišćeni su u nastavi radi boljeg razumevanja prirodnih pojava i procesa još u vreme nekadašnje Prve srpske učiteljske škole, Preparandije. Među zanimljivim eksponatima nalazi se i preteča video-bima, od pre veka i po.

  • Reč je o video-projektoru onog vremena koji je za izvor svetlosti u to vreme koristio Voltin luk, dakle svetlost koja se dobijala od Voltinog luka projektovala se na slajdove i sistem sočiva i na taj način projektovala na zid u učionici, pa su svi učenici mogli da vide nastavne sadržaje. Vrlo zanimljiv eksponat jeste i elektromagnet u kojem se pomoću jedne gvozdene kotve i tasa s tegovima može izmeriti vrednost elektrostatičke sile – rekla je autorka izložbe prof. dr Marija Bošnjak Stepanović objašnjavajući pojedine eksponate.

Povod za ovu zanimljivu interaktivnu priču jeste jubilej od čak dva veka od objavljivanja prvog udžbenika „Opšteg zemljopisa“ profesora Vasilija Bulića, nastalog u Somboru.

foto: AcanskiS©

izvor:rtv.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Gradski većnici dali saglasnost na projekat Personalne asistencije
NLB Komercijalna banka isplatila prvi subvencionisani agro kredit u ovoj godini u Rastini

Kategorije

Izbornik