Osobe sa invaliditetom

U spomen Gordani Rajkov rodonačelnici samostalnog života

 

  • Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, 5. maj, Evropski dan samostalnog života, ove godine posvetio je Gordani Rajkov, rodonačelnici samostalnog života i velikoj aktivistkinji za prava osoba sa invaliditetom

Gordana Rajkov je počela svoj aktivizam davnih šezdesetih u pokretu osoba sa mišićnom distrofijom u ex-Jugoslaviji. Iako po vokaciji profesorka matematike, zbog arhitektonskih prepreka nije mogla da predaje u redovnom obrazovnom sistemu i radila je sa decom i mladima u kućnim uslovima, sa beskrajnom ljubavlju i strpljenjem.

To strpljenje je odlikovalo i u aktivizmu osoba sa invaliditetom, jer je znala da za sve promene i novine treba vremena da se prihvate.

Gordana je za svoj rad u SFRJ bila odlikovana ordenima za rad i zasluga za narod, bila je kandidatkinja Ambasade SAD za nagradu Žena hrabrost, bila je prva narodna poslanica sa invaliditetom u istoriji parlamentarizma Srbije u dva mandata, autorka brojnih projekata i istraživanja, osnivačica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i inicijatorka osnivanja Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

Njen život je bio vredan življenja i dostojan divljenja.

U počast ovom bogatom životu Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije je ovog 5. maja dodelio priznanja pojedincima i institucijama, koje su podržavale ideju samostalnog života osoba sa invaliditetom.

To priznanje je pripalo i Somborki Julijani Čatalinac, koja je ovu ideju, koju je Gordana donela u Srbiju iz Irske, uspešno prenela u Sombor, i Sombor je zahvaljujući njoj i tadašnjem gradonačelniku dr Jovanu Slavkoviću zaživela daleko pre njenog uspostavljanja u zakonsku regulativu.

Mi, Gordanini prijatelji i kolege, ponosni smo jer smo bili deo stvaranja istorije koju je ona davno započela u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, regionu, Evropi…

Tekst: Julijana Čatalinac

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

U središtu pažnje: Zapošljavanje osoba sa invaliditetom
Posao po meri za osobe sa invaliditetom

Kategorije

Izbornik