Najnovije

U Somboru održano 10. jubilarno Crnogorsko veče

Tradicionalno „Oro“ u izvođenju KUD-a Njegoš iz Lovćenca  foto: AcanskiS©

  • U Kristalnoj dvorani nekadašnjeg Hotela Sloboda je održano 10. jubilarno Crnogorsko veče, u organizaciji Zavičajnog udruženja Crnogoraca iz Sombora. Svečanost je zvanično otvorio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković

Ovo veče bilo je prilika da se pokažu običaji koje neguju Crnogorci iz Sombora i okoline. U duhu zajedništva i podsećanja na čojstvo, čast, poštenje i junaštvo sa negovanjem običaja zavičaja, na Crnogorskoj večeri u Somboru, pevale su se narodne pesme postojbine sa akcentom na mlade naraštaje koji i dalje neguju tradiciju svojih predaka.

  • Već deset godina dolazim na naše guslarske večeri, a gusle sam naučio od moga dede – kaže Dušan Živković, guslar iz Sivca. Crnogorsko kulturno zavičajno veče bilo je u simbolici očuvanja identiteta, tolerancije i negovanja duha zajedništva Srba i Crnogoraca.
  • Prema poslednjem popisu, Crnogoraca u Srbiji ima nešto više od 20.000, a manifestacije su prilika da pokažemo zajedništvo i kako se neguje tradicija i običaj – izjavio je Bogoljub JegdićKonzul Crne Gore u Sremskim Karlovcima.
  • Nacionalni savet Crnogoraca u Srbiji, zajedno sa udruženjima, posvećen je očuvanju te veze i afirmaciji pojedinaca koji su ostavili neizbrisiv trag u kulturi, obrazovanju, nauci i istoriji – napomenuo je Dragoljub Malović, Predsednik Nacionalnog saveta Crnogoraca u Srbiji.

Dragomir Draško Miljić, predsednik Zavičajnog udruženja Crnogoraca u Somboru:

  • Ove godine nas je više, a bogatiji je i sadržajniji program kako bismo u zajedništvu obeležili sve ono što čuvamo od naših predaka.

Program su obogatili članovi KUD-a Njegoš iz Lovćenca koji baštini izvorni melos Crne Gore, guslari poput Dušana Živkovića iz Sivca, ali i Branka Šćepanović i Nešo Lutovac, estradni umetnici.

Crnogorsko veče je u Somboru održano 10. put radi negovanja duboke veze između Srbije i Crne Gore, podsećajući na bogato kulturno nasleđe utemeljeno pre skoro osam decenija tokom kolonizacije Crnogoraca u predele Vojvodine.

AcanskiS©

izvor:rtv.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       


http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Osumnjičeni za nedozvoljen promet akciznih proizvoda
Antonela Doko predstavlja snažnu baladu „Imamo li problem“

Kategorije

Izbornik