Najnovije

У Сомбору, одржана изложба радова чланова породица несталих лица под називом „Сунцокретова елегија времену

 

  • У Великој сали Градске куће у Сомбору, данас је одржана изложба радова чланова породица несталих лица под називом „Сунцокретова елегија времену: Плес светлости и сенке“. Изложба представља завршни део пројекта Међународног комитета Црвеног крста – Регионалне делегације у Београду и Црвеног крста Војводине под називом „Пружање психолошке и психосоцијалне подршке породицама несталих лица“.

Изложби је претходио свечани пријем представника Црвеног крста у згради Жупаније где их је дочекао градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић заједно са начелницом Одељења за друштвене делатности Маријом Јерковић. Том приликом, представници Црвеног крста су уручили Златну плакету градоначелнику Ратковићу у знак захвалности за допринос у постизању резултата и остваривању задатака и циљева Црвеног крста.

Приликом обраћања на отварању изложбе, градоначелник Ратковић је навео да питање несталих лица није само проблем породица већ свих нас као друштва.

„Наш град је пети по реду у Србији у коме се организује ова, по много чему посебна и вишеслојна изложба осликаних сећања, успомена, емоционалног терета, неизвесности, туге, сете и носталгије чланова породица лица несталих у вихору рата деведесетих на простору некадашње Југославије. Иза сваке слике стоје огромна туга и бол које породице несталих достојанствено носе. Ова изложба није само интимна и дубоко потресна прича људи који пате, породица које деценијама чекају на одговоре…којима је потребна наша гласнија подршка и разумевање. Питање несталих лица није само проблем породица, оно се тиче свих нас. У то име вас позивам да се заједнички загледамо у ове слике сећања које су пред нама и дамо подршку праву на достојанство и да смо град који ће у будућем времену неговати културу сећања, солидарности и саосећања“.

Осликани сатови симболизују тешко бреме сећања и својом садржајношћу и лепотом илуструју вредности везане за идентитет, сећање и жељу за расветљавањем судбине несталих и настрадалих лица у минулим ратовима на овом подручју.

Изложбу чини петнаест радова које је насликала ауторка Тина Тркуља, на основу разговора са породицама несталих и њиховог сећања и успомена. Породице несталих у овом пројекту долазе из Сомбора, Апатина, Куле, Оџака, Врбаса и Бајмока.

 

 

 

AcanskiS ©

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Povezani članci

РХМЗ упозорава на црвени метеоалaрм
Udruženje „PODIUM“ i „NOVI RADIO SOMBOR“ obeležavaju značajan jubijel

Kategorije

Izbornik