Obrazovanje

Knjiga je magični san

 

  • U čitavom svetu danas se proslavlja Svetski dan knjige. Ovu odluku je doneo UNESKO 1995. godine i od tada je svaki 23. april posvećen knjizi i autorskim pravima

U OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Somboru je danas bibliotekarka Nada Ljepojević održala čas u saradnji sa učiteljicama Gordanom Vezmar i Valerijom Nikolić i učenicima trećeg razreda povodom ovog praznika. Učenici viših razreda su takođe na času odeljenskog starešine sa nastavnicama srpskog jezika obeležili ovaj dan.

Na predavanju bibliotekarka je rekla da je interesantno da se u Španiji slavi ovaj dan još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan i godišnjice rođenja pisca Vilijama Šekspira. Ovo je takođe i deo proslave Dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija od Srednjeg veka da muškarci donose ruže svojim voljenim, a od 1925. godine da žene daju knjigu u zamenu.

Ukazala je na značaj knjige i čitanja, podsetili smo se na sadržaj nedavno pročitanih lektira „Doživljaji mačka Toše“ Branka Ćopića i „Hajdi “ Johane Špiri. Zatim je vođena zanimljiva diskusija uz razmenu iskustava čitanja lektire. Različita su iskustva dece i pesnika, ali zaključili smo da se čitanjem svakako može putovati kroz vreme, u prošlost i u budućnost .

Prijatni trenuci su zaslađeni bombonima, a čas je nastavljen tako što su učenici crtali i slikali korice knjiga lektire koju su pročitali, pa tako i nama dočarali taj svoj doživljaj.

Zaključili smo da je knjiga magični san u našim rukama, to je i čarolija koja nam omogućava putovanje kroz vreme i razmenu slika i iskustava. Knjiga je sjaj i unutrašnja lepota duše.

Vidimo se u biblioteci gde ćemo izložiti učeničke radove i gde ste uvek dobro došli da uživate u svetu knjiga.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Srednja škola „Sveti Sava“ u Somboru – mesto gde se obrazuju frizeri
Obeleženo 35 godina Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Somboru

Kategorije

Izbornik