Najnovije

U Monoštoru nastupom „Amadeus benda“ spuštena zavesa na 18. Bodrog fest

 

  • Od 2005. godine, u Bačkom Monoštoru drugog vikenda u avgustu protiče festival kulture i tradicije Bodrog fest. Ove godine festival je održan 11. i 12. avgusta, i zvanično je postao „punoletan“

Naziv festivala je ujedno i omaž srednjevekovnom gradu Bodrogu koji se nalazio u neposrednoj blizini današnjeg Monoštora, a koliko je samo mesto bilo važno, govori činjenica da se ime bodrog nalazilo u delu naziva Bačko-bodroške županije čiji je Sombor upravo bio glavni grad, a županija je po svojoj veličini tada bila druga po redu u ondašnjoj Austrougarskoj, državi od više od 50.000.000 stanovnika, po satističkim podacima iz 1910. godine,

Prvog dana festivala, organizovan je podsetimo, „Bodroški kotlić“ – takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša. Sledećeg dana, u subotu manifestacija je počela u 10 časova sa programom za decu, a nakon toga usledila je izložba fotografija i slika, Nakon toga, popularna fijakerijada, kulturno-umetnički programi, a kao uvertira klasični program sa nastupima horova i solista u crkvi, zatim predstavljanjem folklora, koncertom u 20 časova i programom za mlade „Bodrog by night“. Manifestacija je zaokružena nastupom “Amadeus benda”.

Više o samoj manifestaciji i njenom značaju

Značaj ove manifestacije ogleda se u očuvanju tradicije i kulture, kao i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodna bogatstva, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija. Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima. Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu. Festival poseti više od 10.000 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Sa aspekta promocije prirode i Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, bitno je spomenuti da festival svake godine posećuju i saradnici iz domaćih i međunarodnih organizacija za zaštitu prirode kao sto su IUCN, WWF-Fond za prirodu, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Volonterski centar Vojvodine.

 

 

AcanskiS ©

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Saopštenje žirija za dodelu nagrade „Poezija vinom obojena” za 2023.
Uspeh somborske „Energane“ u projektu „Bolja energija“ USAID-a

Kategorije

Izbornik