Najnovije

U Galenici nastavljen štrajk: Umesto povećanja zarada poslovodstvo nudi bonus

 

  • Štrajk radnika ulazi u drugu sedmicu nakon što je prošlog petka odbijen predlog poslovodstva da se radnicima jednokratno isplati po 10.000 dinara, dok štrajkači traže povećanje zarada u skladu sa kolektivnim uvogorom

Štrajkački odbor u preduzeću saopštio je da je u petak nešto kasnije stigao novi predlog o kojem će se radnici koji štrajkuju izjasniti u toku dana (ponedeljak 25. mart).

“Počela je druga nedelja, u toku je šesti radni dan u štrajku radnika Galenike ad, koji istrajno i čvrsto, istim intezitetom kao i prvog dana, istrajavaju u pravednoj borbi za dostojanstvene zarade. Štrajk je organizovan u skladu sa Zakonom, organizator je sindikat Nezavisnost Galenika ad.

I dalje sve mašine u najvećem pogonu ne rade, proizvodnja je zaustavljena. Štrajkuje oko 250 radnika iz proizvodnje i pratećih službi u sve tri smene. Dobijamo podršku i od kolega koji nisu u štrajku, kao što imamo i štrajkače članove drugog sindikata, koji nije u štrajku. Štrajkački odbor je u redovnoj komunikaciji sa kolegama iz svih celina i informiše ih redovno o toku pregovora sa menadžmentom i konsultuje radnike o narednim nastupima u pregovorima”, navodi se u saopštenju prosleđenom portalu Nezavisnost.org koje je potpisao predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Pantelić, glavni poverenik Nezavisnosti u Galenici.

U saopštenju se navodi da se poslednjih dana vode intenzivni pregovori sa menadžmentom i da se razmatra ponuda generalnog direktora koju je on predložio u petak popodne.

“Ona je nešto povoljnija od prethodne ali i dalje je uslovljena ispunjenjem plana proizvodnje na koji radnici nemaju puni uticaj i zavisi više od organizacije proizvodnje nego od volje ili angažovanosti radnika. Zaposleni iz svih celina su odbili prvi sličan predlog jer nije adekvatan, precizan i nije u skladu sa štrajkačkim zahtevom. Novčane stimulacije koje nude su uslovljene procentima ispunjenjenosti plana proizvodnje na koji zaposleni nemaju puni uticaj, jer on prvenstveno zavisi od nabavke sirovina i pakovnog materijala, tehnoloških procesa, dakle od poslovodstva. U ponudi poslodavca se obrađuje u stvari godišnji bonus, inače već predviđenom u nekom obliku u Kolektivnom ugovoru, a ne povećanje zarada, što jeste štrajkački zahtev. Mi pregovaramo o godišnjem povećanju zarada, što je definisano Kolektivnim ugovorom”, ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se da pregovaračke strane pristupaju sa “dva različita puta”.

“Štrajkački odbor zahteva povećanje zarada od februara, za sve zaposlene, u skladu sa Kolektivnim ugovorom a poslodavac uporno predlaže uvećanje zarade od decembra, vezano za ispunjenje plana proizvodnje (dakle, neku vrsta bonusa). Da li će se putevi negde ukrstiti i pronaći se kompromis, videćemo u ponedeljak u drugom delu dana.

Takođe smo izneli poslodavcu informaciju da će od nedelje štrajk verovatno biti organizovan i u drugačijim modelima, a u skladu sa Zakonom”, piše u saopštenju Štrajkačkog odbora koji se zahvaljuje “na velikom interesovanju i podršci javnosti i medija”.

Odbor ponavlja da “štrajk traje do ispunjenja štrajkačkog zahteva” i da će se mašine upaliti 10 minuta nakon potpisivanja sporazuma o prekidu štrajka.

Beleži: Svetozar Raković


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Sombor: Krivične prijave za uništenje i oštećenje tuđe stvari
Sombor učestvovao na Javnom pozivu za dodelu subvencija za finansiranje programa energetske sanacije

Kategorije

Izbornik