Sindikat

Tužilaštvo odbacilo prijavu RGZ-a protiv troje zaposlenih zbog hakerskog napada na katastar

 

  • Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zaključilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv troje zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), protiv kojih je matična organizacija podnela prijave, prenela je Nova ekonomija

Nakon hakerskog napada u junu prošle godine, zbog kog su servisi katastra danima bili nedostupni, RGZ je saopštio da je suspendovao troje zaposlenih zbog sumnje da su učestvovali u „padu“ informacionog sistema o zemljišnim knjigama u RGZ.

U odgovoru Novoj ekonomiji, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal navelo je da je predmet bio formiran 15. septembra prošle godine, a da se „iz krivične prijave zaključuje da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv prijavljenih, za bilo koje delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Više javno tužilaštvo je navelo da je prijava podneta zbog krivičnog dela Računarska sabotaža iz člana 299. Krivičnog zakonika i Neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka iz člana 302. Krivičnog zakonika…

Od hakerskog napada na katastar nepokretnosti prošlo je skoro godinu dana a u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal još se vodi predistražni postupak.

Hajka protiv sindikata u RGZ

Nebojša Pejčinović, sekretar Granskog sindikata zaposlenih u državnoj upravi, prvosuđu, policiji i odbrani “Nezavisnost” ukazuje da su troje zaposlenih protiv kojih je uprava RGZ podnela prijavu zapravo predsednici tri reprezentativna sindikata u Republičkom geodetskom zavodu. Kao i više puta ranije, Pejčinović ocenjuje da je prijava podneta kako bi se sindikati u ovoj važnoj državnoj ustanovi zastrašili i ućutali jer već godinama javno ukazuju na javašluk i razne zloupotrebe poslovodstva na čelu sa direktorom Borkom Draškovićem.

O svemu tome tri sindikata su zajedno mnogo puta upozoravala najviše državne organe i funkcionere među kojima i predsednicu Vlade Anu Brnabić i predsednika Republike Aleksandra Vučića, ali nikada nisu dobili odgovor ni na jedno od svojih brojnih otvorenih obraćanja.

Pitanja nadležnima i dalje bez odgovora
  • Naše sindikalne kolege su se našle na udaru hajke koja se vodi i preko nekih medija. Sredinom leta prošle godine prvo je objavljena vest o suspendovanju troje sindikalaca da bi se nekoliko dana kasnije pojavila informacija da su tri radnika RGZ suspendovana zbog sumnje da su učestvovala u hakerskom napadu na informacioni sistem RZG. S obzirom da nije bilo drugih suspenzija jasno je na koga se odnosila ova objava – objasnio je Pejčinović za portal Nezavisnost.org.

Odmah nakon suspenzije troje sindikalnih predstavnika u RGZ njihove sindikalne centrale – Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost”, Savez samostalnih sindikata Srbije i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata – na zajedničkoj konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, 5. avgusta, osudili su suspenzije i disciplinske postupke protiv njihovih sindikalnih kolega u Republičkom geodetskom zavodu.

  • Suspendovanje sa posla predsednika tri sindikata u Republičkom geodetskom zavodu predstavlja kulminaciju višegodišnjih pritisaka, zastrašivanja i šikaniranja zaposlenih u toj državnoj instituciji o čemu ćemo obavestiti međunarodne organizacije, izjavila je tada Čedanka Andrić, predsednica UGS „Nezavisnost“. Andrić je poručila: ”Neće nas zastrašiti, nastavićemo borbu za zaštitu sindikalnih i radnih prava naših članova u RGZ”.

Novinar: Svetozar Raković 

Izvor: UGS „Nezavisnost“


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Ako ste nevladina organizacija, medij, umetnički kolektiv ili udruženje iz Srbije i zainteresovani ste za promociju prava radnika na digitalnim platformama u Srbiji, ovo je konkurs za vas!
Čedanka Andrić nova potpredsednica Evropske konfederacije sindikata

Kategorije

Izbornik