Najnovije

Tri sindikata RGZ-a: Štetne objave rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda

 

  • Javne objave Republičkog geodetskog zavoda o advokatima, beležnicima, kancelarijama privatnih geodetskih organizacija nanose ogromu štetu ugledu i poziciji te državne ustanove, zajednička je ocena tri reprezentativna sindikata u RGZ-u

Zajedničko saopštenje Jedinstvene organizacije sindikata, Sindikata Nezavisnost i Sindikata ASNS zaposlenih u RGZ objavljujemo integralno.

“Poslednjih dana Republički geodetski zavod u javnosti objavljuje spiskove advokatskih kancelarija, privatnih geodetskih organizacija, kancelarija javnih beležnika. To izaziva i reakcije iz udruženja koja okupljaju advokate i druge profesionalne korisnike usluga Republikog geodetskog zavoda a i građane koji imaju brojne primedbe na rad katastra. Uz to prikazuju se i podaci o broju podnetih zahteva kao i broj odbijenih zahteva za upis. Po svemu sudeći sve ove objave i napisi koje RGZ objavljuje nisu u potpunosti usaglašeni sa zakonom i kose se sa propisima kojima se uređuje rad advokature, beležnika, privatne geodetske prakse i organa uprave. Sve skupa nanosi ogromnu štetu ugledu i poziciji zavoda u RS.

Tri sindikata RGZ-a su u proteklih nekoliko godina redovno ukazivali na slične nezakonite postupke direktora i rukovodstva zavoda. Izostanak reakcije i sankcija nadležnih institucija doveli su do ovakvog stanja u kome je sukob javnosti i vrha RGZ-a sve izraženiji. Štetne posledice takvog odnosa osetiće krajnji korisnici usluga katastra kao i sami zaposleni u ovoj instituciji. Vrh RGZ-a rukovođen sopstvenim interesima i poljuljanim poverenjem ovih dana čini sve da ulepša rezultate svoga rada i obezbedi neke nove pozicije u kontekstu formiranja nove Vlade RS. Tu je i pokušaj da se za nestručnost i bahato rukovođenje okrive neke druge institucije i pojedinci.

Pozivajući se na Zakon o informacijama od javnog značaja vrh RGZ-a u javnost iznosi podatke koji su prosta statistika ali koji ne daju adekvatne odgovore već samo stvaraju sliku koja može da dovede u zabludu one koji ne poznaju način i međusobne odnose katastra i svih profesionalnih korisnika.

Tako je bilo i na početku pandemije korone kada su na sajtu RGZ-a objavljeni spiskovi zaposlenih koji su imali prava da rade od kuće sa svim njihovim dijagnozama i šiframa bolesti. Na to je reagovao Zaštitnik građana ali takav trend je kasnije nastavljen. U javnost su potom iznošeni neistiniti podaci o predstavnicima tri sindikata u kojima se optužuju za opstrukciju rada i učeše u jednomesečnoj informatičkoj blokadi RGZ-a. Vrh RGZ-a se bavi svim i svačim izuzev svog posla. Bezbroj pitanja kao i stotine zahteva za dostavljanjem informacija od javnog značaja ostali su bez odgovora. Javnost je ostala uskraćena za odgovore o satelitskim snimcima plaćenim 4 miliona evra, o broju nekretnina koje je direktor Drašković stekao od stupanja na funkciju u RGZ-u, o desetinama hiljada zahteva u drugom stepenu i njihovoj dinamici rešavanja, o progonu zaposlenih i sindikata, o javnim nabavkama službenih vozila i njihovog održavanja, kvalitetu skupo plaćenih softvera i oceni njihovog kvaliteta, razlozima kašnjenja u implementaciji treće faze projekta Svetske banke, stvarnim razlozima informatičkog kolapsa u 2022, o dinamici rešavanja 500.000 nerešenih zahteva iz prethodnog perioda, zakonskim osnovama za korišćenje softvera Honesty za kontrolu rada i ocenjivanju državnih službenika i td. Mogao bi neko iz vrha RGZ-a da objasni kako je plata referenata koja je 2013. godine bila na nivou prosečne zarade u Republici Srbiji danas 30.000 dinara ispod tog nivoa. Te odgovore javnost nikada neće čuti od aktuelnog rukovodstva RGZ-a.

Međutim javnost ima mogućnost da na društvenim mrežama čita svakojake besmislice koje objavljuju lica bliska direktoru RGZ-a kojima se ponižavaju i omalovažavaju građani i bespovratno ruše ugled i kapaciteti ove institucije.

Sindikati RGZ-a se nadaju da će nakon izbora nove Vlade biti uspostavljen nadzor i kontrola nad radom raspojasanog i neprofesionalnog rukovodstava RGZ-a a ova institucija konačno početi da funkcioniše u skladu sa zakonima i usvojenim strategijama razvoja i reformisanja. U Beogradu 7. 4. 2024.

Izvor: UGS „Nezavisnost“


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Prolećni radovi: Vinarija VRT Riđica
Ruski Krustur: Selo poznato po paprici i nameštaju

Kategorije

Izbornik