Najnovije

Treća akcija davanja krvi u ovoj godini, medju davaocima i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković     foto: AcanskiS © 

Crveni krst u Somboru, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, danas je organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja se odvijala u terminu od 9 do 13 časova u prostorijama Centra za edukaciju Crvenog krsta Sombor, na adresi Apatinski put broj 19.

Zbog pandemije izazvane korona virusom smanjene su zalihe svih krvnih grupa, te je neophodno stalno snabdevanje komponentama krvi je kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za vitalno ugrožene pacijente, terapiju onkoloških bolesnika, planirane hirurške intervencije, kao i za vanredne situacije kao što su zemljotresi poplave i saobraćajne nesreće.

 Iz Crvenog krsta apeluju na građane ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu svim sledećim  akcijama davanja krvi.

Akciju davanja krvi svojim primerom podržao je i gradonačelmik Sombora Antonio Ratković, koji je ovom prilikom dobio i specijalnu zahvalnicu.

Zahvalnica za jubilarno 10to davanje krvi, gradonačelniku Antoniju Ratkoviću

Danas smo organizovali treću akciju davanja krvi u ovoj godini, prošlu godinu smo završili sa fantastičnim rezultatima. Na teritoriji grada Sombora priklupljeno je 2009 jedninica krvi što je u odnosu na  broj stanovnika 1,84 posto. Takođe je dosta bitno naglasiti veliki broj mladih koji prvi put daju krv, takođe beležimo i značajan porast davalaštva krvi kod žena, čiji jen udeo u ukupnom broju davaoca krvi bio preko 25 procenata. Nadamo se da će se tako nasatviti i u ovoj godini. Takođe pozivam sve mlade starije od 18 godina, koji su zdravi, koji žele da dobrovoljno daju krv,da nam se pridruže, raspored akcija može da se nadje u kancelarijam crvenog krsta na društvenim mrežama, a I koristim priliku da se zahvalim svim medijima na praćenju naših akcija ,izjavila je Biljana Klipa predsednica Crvenog Krsta Sombor.

„Crveni krst Sombor nastavlja se akcijama dobrovoljnog davanja krvi i u 2024. godini. Želim da naglasim da zalihe krvi nikada nisu dovoljne i da treba svi mi da se uključimo i budemo donatori jer naših pet ili deset minuta nekome znači ceo život. Apelujem na sve stanovnike Sombora i naseljenih mesta sa teritorije grada da izdvoje svoje slobodno vreme i da svako ko može da donira krv, dođe do Crvenog krsta u Somboru i postane dobrovoljni davalac“, dodao je gradonačelnik Ratković.

Akcija u Somboru se odvija po planu kao i sve akcije koje se ovde organizuju. Nadamo se da će biti dovoljno dobrovoljnih davalaca u ovom trenutku nam to dosta znači s obzirom das u zalihe krvi trenztno dosta niske. U ovom momentu nam je najpotrebnija A i 0 krvna grupa posebno rhd negativnog faktora, tako da još jednom apelujemo na sve koji slobodni i dobro se osećaju da dodju i daju krv. Dosta zavisi i od vremenkog perioda,kao što su godišnj odmori onda se dešava da u tom trenutku bude neko zatišje, mnoogi odputuju, tajođe imali smo i repiratorne infekcije koje dosta utiču na broj dobrovoljnih davalaca krvi, ali uprkos svemu mi se nadamo da će broj davalaca biti malo bolji, zaključuje  na kraju Dr. Jelena Klašnja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine

Srđan Ačanski

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: ,

Povezani članci

Somborski većnici usvojili kriterijume za sufinansiranje sporta u 2024.
Devet škola širom Srbije dobija savremenu opremu u vrednosti 3,1 milion dinara

Kategorije

Izbornik