Višejezično

Tradicionalna predaja posvećenog novog hleba u Somboru

 

  • U Svečanoj sali zgrade „Županije“ u nedelju 23. jula održana je predaja posvećenog novog hleba predstavnicima Grada u okviru tradicionalne manifestacije „Dužionica“, koju organizuju Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ Sombor i Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ u Somboru. U srdačnoj atmosferi posvećeni hleb primio je gradonačelnik Antonio Ratković

Predsednik „Bunjevačkog kola“ Dejan Parčetić i predsednik HKUD „Vladimir Nazor“ Mata Matarić, zajedno sa bandašicama i bandašima predali su kruv odnosno kruh gradonačelniku Antoniju Ratkoviću koji je istakao da je„Dužionica“ jedna od najstarijih i najznačajnijih tradicija u Somboru. Simbol je zajedništva, jer Sombor je sredina u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju, uvažavaju, mesto u kojem se ne ističe različitost, već neguje posebnost.

Tradicionalnoj svečanosti su prisustvovali i gosti, Alma Rizvanović, posebna savetnica ministra kulture i potpredsednica Vlade Republike Srbije i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović i u ime Grada, zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica, kao i pomoćnica gradonačelnika za ekonomski razvoj i turizam Jovana Miljević.

Dužionica je, podsetimo iz višedecenijskog istorijata, tradicionalna svečanost somborskih Bunjevaca i Hrvata, kojom seobeležava završetak žetve. U početku obeležavana je samo na salašima, vremenom ju je preuzela crkva.Središnji likovi su bandaš i bandašica.

Kruna svečanosti Dužionice je misa zahvalnica, a sledi i parada kroz centar grada. Ova manifestacija protiče svakog leta, još od 1935. godine.

Fotografije: Srđan Ačanski 

  • Projekat „Na licu mesta“ sufinansiran je iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Lepote tradicije Dužijance u Svetozaru Miletiću
Bunjevački motivi na slikama Jenea Višinke

Kategorije

Izbornik