Najnovije

Svim građankama i građanima Srbije čestitamo Dan državnosti i ustavnosti – vaš Novi Radio Sombor

 

  • Ovom fotografijom delića Sombora, izdvojenom iz naše arhive, svim građankama i građanima Srbije čestitamo Dan državnosti. Smatramo da naš grad, iz kojeg potiče višejezični, internacionalno-multikulturalni Novi Radio Sombor, grad poznat osim ostalog po svom zelenilu svih vrsta i raskošnih parkova, predstavlja jedno od lepih lica Srbije. Dobrodošli u Sombor

Dan državnosti Republike Srbije 15. februar, jedan je od najvažnijih datuma u istorijskom, političkom i kulturnom životu Srbije. U njegovom kalendaru, osim toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije, kao i dan sećanja na početak Srpske revolucije, Prvog srpskog ustanka, podignutog u Orašcu 15. februara 1804. godine.

Sretenjski ustav, prvi ustav u Knjaževstvu Srbiji donet u Kragujevcu 15. februara 1835. godine, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji među prvma u Evropi, ukinut feudalizam i ujedno je predstavljao najistočniji odblesak Francuske revolucije.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. U Srbiji je ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Vaš Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

JKP Prostor: Otvaranje Somborske robne pijace na novoj lokaciji
Raspisan 8-martovski likovni konkurs za prvake Asocijacije žena Sombor

Kategorije

Izbornik