Najnovije

Svetski dan Roma 8. april prvi put u Srbiji beleži se u Somboru

 

  • Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog započelo je danas iz Sombora po prvi put u Srbiji, obeležavanje najznačajnijeg Nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, Svetski dan Roma, 8. april

Svečanost je uvodnim delom veoma raznovrsnog, svesadržajnog dnevnog i večernjeg programa započeta u svečanoj skupštinskoj sali zgrade „Županije“, nakon intoniranja himni Srbije Bože pravde i himne Roma Đelem, đelem uz vitruozno izvođenje na klaviru umetnice Mine Rusché Krajnović. Brojne prisutne je najpre u ime domaćina i Grada Sombora pozdravio Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnika. Usledile su jezgrovite pozdravne izjave uz poruke čestitanja koje su za govornicom nastavili Aleksandar Radulović, predsednik Izvšrnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Tomas Džekson, regionalni projektni koordinator Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (United Nations Development Programme – UNDP), Slađana Bursać, zamenica pokrajinskog serketara za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne zajednice i manjine, Nataša Tasić Knežević, narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije, Gordana Predić, posebna savetnica u Ministarstvu kulture Vlade Srbije i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije.

Na osnovu strateškog akta Vlade Republike Srbije, prvi put započinje nešto što se nadamo da će se pretvoriti u tradiciju – obeležavanje najznačajnijeg Nacionalnog praznika pripadnika romske nacionalne manjine, Sveskog dana Roma – rekla je u samom uvodu moderatorka, novinarka Ljubica Gojgić najavljujući navedene govornike, i dopunjujući u samoj najavi:

  • I evo nas u Somboru, gradu koji nas je ljubazno prihvatio da bude domaćin, podršku u organizaciji današnjeg skupa pružio je i UNDP, odnosno Program za razvoj Ujedinjenih nacija, kancelarija u Srbiji.

Ovaj dan ustanovljen je da se ukaže na socijlani položaj Roma koji čine najveću nacionalnu manjinu u evropi, Grad Sombor je ponosan na svoju multinacionalnu sredinu koju čine sugrađani pripadnici 21 nacionalnosti – naglasio je Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnika i nastavio sa ovdašnje važnim relevantnim i institucionalnim podacima koji idu prilog vekovnom očuvanje zajedništva:

  • U Somboru deluje Savet za međunacionalne odnose koji čine predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Bunjevaca i Roma, koji brine o ostvarivanju nacionalne ravnopavnosti. Grad Sombor redovno podržava život pripadnika nacionalnih manjina kroz konkurse, mogućnošću ostvarivanja ciljeva kroz oblasti više projektnih aktivnosti.

Aleksandar Radulović, predsednik Izvšrnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Somboru, notira ovaj dan značajnim, zato što romski narod nema državu a nekada nije imao ni simboliku odnosno nacionalne simbole koji obeležavaju jednu državu:

  • Oni jesu utvrđeni 1971. godine 8. aprila, a to su romska zastava, romska himna. Ono što je bitno na današnji dan jeste, sem da ga obeležimo, da skrenemo pažnju na probleme sa kojima se romska zajednica svakodnevno suočava, a isto tako ne možemo a da ne zanemarimo podršku koju država Srbijsa ulaže u njihovo prevazilaženje. U poslednjih deset godina vidimo očigledan napredak romske zajednice, pogotovo na polju obrazovanja.

Važnu poruku iz sedišta Ujedinjenih nacija preneo je, na engleskom jeziku Tomas Džekson, regionalni projektni koordinator UNDP-a . Lokalnim udruženjima i institucijama i svima koji su učestvovali u ovom danu važno je da su na istom mestu, a posebno što među učesnicima vidi veliki broj mladih Romkinja i Roma.

  • Dani poput današnjeg promovišu ljudska prava, i dostojanstvo svakog čoveka. Današnji dorpinos UNDP-ja je moguć zvahvaljujući važnoj inicijativi fokusiranoj na mlade koja je osmišljena da okupi mlade ljude iz čitave Srbije i regiona i podstakne ih da izgrade poverenje, međusobno razumevanje i kreiraju konstruktivne narative – istakao je Džekson.

Kako u svetu i Evropi tako u Srbiji a pogovoro u nacionalnim različitostima bogatoj Vojvodini položaj Roma postao je jedan od pokazatelja stepena demokratizacije društva i željene ravnopravnosti prema kojoj se dosledno krećemo – podvukla je Slađana Bursać, zamenica pokrajinskog serketara za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne zajednice i manjine:

  • Pokrajinska vlada uz podsticajnu saradničku ulogu predstavnika Roma preko Saveta Roma i građanskih organizacija prepoznaje potrebu da se glas romske zajednice čuje u ostvarivanju njihovih interesa i zalaže se za uključenje Roma u sve oblasti ovog života koji u Vojvodini delimo.

Naša operska diva i odnedavno narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Nataša Tasić Knežević ocenila je veoma važan značaj medija koji su se takođe uključili. Ministarstvo preduzima sve pozitivne mere kako bi se Romi učinili vidljivim, ukazala je Tasić Đorđević i podvukla statističke pokazatelje, koji upućuju na rešavanje i dalje aktuelnog stanja:

  • Posebno je važno da Romi što više učestvuju u svim nivoima vlasti i da kao donosioci odluka doprinose rešavanju svih problema, potreba u daljem unapređenja romskih prava. Po zvaničnoj statistici u Srbiji živi 147.604 Roma, mada svi smo svesni činjenice da se taj broj značajno povećava. Negativne statistike govore, da su Romi najčešće na prvom mestu, Romi žive 15 do 20 godina kraće od proseka, oko 60% Roma živi u nehigijenskim naseljima, žene Romkinje su u težem položaju nego muškarci, prosečni vek Romkinja u Srbiji iznosi 48 godina, samo trećina Romkinja završi osnovnu školu a od ukupnog broja nepismenih u okviru romske populacije 75 posto su žene. Sve su to razlozi koji mlade Romkinje vode ka ranom braku i trudnoći. Čresto su one i žrtve trgovine ljudima. Zato je unapređenje inkluzivnih politika za Rome veoma važno pitanje.

U uvodnom delu današnjeg skupa obratila se potom Gordana Predić, posebna savetnica u Ministarstvu kulture Vlade Srbije zahvaljujući se što može da se obrati u ime potpredsednice Vlade, ministarke kulture i predsednice Koordinacionog tima za rodnu ravnopravnost Maje Gojković.

  • Svetski dan Roma podseća nas na važnost jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje, kvalitet života svih pripadnika romske manjine u Srbiji – rekla je Predić – u čemu moramo otklanjati one često najteže prepreke a to su predrasude, stereotipi i govor mržnje. Romkinje pripadaju višestruko diskriminisanoj grupi žena. Iz svih tih razloga koje moramo da promenimo, prvenstveno u naporima i ostvarenjima za život bez nasilja osnovana je inicijativa Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova da bismo svi mogli kroz zajednički rad i partnerstvo da doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu naših sugrađanki.

Treća nacionalna zajednica u Republici Srbiji su Romi, rekao je ministar Tomislav Žigmanov. Ali ono što ih izdvaja jeste da su izuzetno teritorijalno disperzirana zajednica jer žive na teritorijama svih jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji.

  • Moramo se još pomiriti sa činjenocim da Romi još uvek imaju status ranjive marginalizovane grupe u našem društvu. Republika Srbija, Vlada i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posvećuju veliku pažnju unapređenju položaja pripadnika romske nacionalne zajednice, njihovom uključivanjnu i integraicjiji u dtuštvu. Svesni smo da svi ti procesi koje smo poduzimali i koje poduzimamo ako želimo da budu uspešni, nikad ne idu ni brzo ni lako. Prošle godine u smislu jačanja normativa, usvojena je Nacionalna strtategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2022 – 2030. godine sa pratećim akcionim planom. Glavni cilj u tim dokumentima je definisan kao unapređenje kvaliteta života Roma i Romkinja u Repbulici Srbiji, uz uvažavanje ljudskih i manjinskih prava, zatim eliminacija diskriminacije i ciganizma kao oblika rasizma te postizanje veće socijalne uključenosti Roma i Romkinja u svim segmentima društva – zaključio je ministar Žigmanov.

Time je zaokružen prvi deo današanjeg skupa.

Ovaj veoma značajan datum za sve Rome* nastavljen je tematskim dijalogom o govoru mržnje i diskriminaciji, u čemu su učesnici mlade Romkinje i Romi, pripadnici ostalih marginalizovanih grupa, kao i većinske zajednice. Na ovom dijalogu su interaktivno razmenjena iskustva sa jasnim porukama koje vode ka cilju smanjenja diskriminacije prema svim marginalizovanim grupama uključujući Rome i Romkinje.

Muzički program ukomponovan je kao svojevrsno praćenje narativa o istoriji i kulturi Roma na našim prostorima i njihovom doprinosu kulturnom stvaralaštvu u Republici Srbiji. On je obuhvaćen veoma bitnim segmentom koji ruši stereotipe o romskoj zajednici. Romska kultura na ovaj datum predstavljena je u Somboru i na savremen i na edukativan način ukazujući na značaj i doprinos romske populacije našoj državi, uz naglasak na univerzalnim vrednostima koje su nam zajedničke.

*Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona od 7-12. aprila 1971. godine. Na tom kongresu donesena je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Poslušajte i tonske zapise – kompletna izlaganja sa današnje svečanosti u Velikoj sali zgrade somborske Županije gde je po prvi put u Srbiji, obeležen ovaj važan datum, pa će tako 8. april 2023. ostati i posebno zabeležen kako u bogatoj hronologiji Sombora, tako jednako i u okviru sveukupnog društveno-političkog života Srbije:

 

Galerija:

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Komemoracija Živadinu Mitroviću, dugogodišnjem novinaru i uredniku Studija B biće održana 12. aprila u 12 časova u Press centru UNS-a
Uskršnje dečje radosti: Udruženje „Bakin spomenar“ sa vrtićem „Kucko Gyerneksarok“ iz Bezdana obradovali drugare u Domu „Miroslav Mika Antic“

Kategorije

Izbornik