Najnovije

Svečanost povodom otvaranja Kluba međugeneracijske solidarnosti u Somboru

 

  • U Gerontološkom centru Sombor danas je svečano otvoren Klub međugeneracijske solidarnosti koji je nastao u okviru „AGE+“ regionalnog projekta podrške starijim osobama. U ime lokalne samouprave, otvaranju Kluba su prisustvovale zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i članica Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Jovana Miljević

Tom prilikom, zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica je izjavila da Grad Sombor vodi računa o svojim starijim sugrađanima i da je otvaranje ovog Kluba još jedan korak napred ka većoj uključenosti u društvene tokove zajednice.

  • Danas prisustvujemo otvaranju Kluba međugeneracijske solidarnosti u Gerontološkom centru koji je nastao u okviru „AGE+“ projekta. Ovo je projekat koji je Grad Sombor prihvatio 2024. godine i odlučio da brine i unapredi položaj svojih starijih sugrađana. Grad Sombor će se truditi da maksimalno pomogne svojim starijim sugrađanima, a proširićemo saradnju i sa Omladinskim centrom, dečijim vrtićem „Mali princ“, Gradskim udruženjem penzionera Sombor, kako bi sve išlo ka proširivanju međugeneracijske saradnje. Mi kao Grad brinemo o svojim starijim sugrađanima, kako bismo njihov društveni život unapredili i učinili ga sadržajnijim – izjavila je Ljiljana Tica.

Grad Sombor se ulaskom u ovaj projekat opredelio za unapređenje položaja starijih u gradu, osnivanje Saveta za unapređenje položaja starijih sa pripadajućim lokalnim akcionim planom, učešće u izgradnji kapaciteta profesionalaca, te učešća u studijskim posetama i međuopštinskim sastancima za podelu znanja i iskustva na polju unapređenja socijalnih usluga za starije sugrađane.

Direktor „Tara International Consulting“ Hugo van Vegel, izjavio je da demografski procesi pokazuju da će u bliskoj budućnosti više od 30% stanovništva biti iznad 65 godina starosti i da je potrebno pronaći modele koji bi ih uključili u svakodnevne aktivnosti i funkcionisanje zajednice, a jedan od njih je upravo ovaj projekat.

Pre samog otvaranja Kluba, predstavnici Grada, Gerontološkog centra, Gradskjog udruženja penzionera Sombor, „Tara International Consulting“, „Volkshilfe Solidaritat“ i mališani iz vrtića „Mali princ“, zasadili su sadnicu i potpisali Ugovor o saradnji.

Opšti cilj projekta je dobrobit i socijalna uključenost starijih ljudi sa naročitim fokusom na podršku prilagođenu specifičnim potrebama starijih žena i muškaraca, kao što su: veće učešće starijih osoba u dijalogu sa donosiocima odluka, unapređenje kapaciteta pružalaca usluga kroz obuke i studijske posete, povećanje ponude usluga podrške starijima kroz međusektorsku saradnju i veća vidljivost starijih u društvu, povećanja svest o njihovim potrebama i smanjenje diskriminacije po osnovu starosti.

Projekat protiče od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. godine, u Novom Sadu, Somboru, Šapcu i opštini Surdulica. Nosilac projekta je austrijska organizacija „Volkshilfe Solidaritat“, a partneri u Srbiji su „Tara International Consulting“ iz Novog Sada i Novosadski humanitarni centar.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Uhapšeni zbog neovlašćene proizvodnje i stavlјanja u promet opojnih droga
Apatin obeležava Međunarodni dan Dunava

Kategorije

Izbornik