Najnovije

Svečano obeležen Dan Prvog centra za obuku Vojske Srbije u Somboru

 

Kao i svake tako je i ove 2022. godine, u somborskom garnizonu tradicionalno obeležen 13. novembar, Dan Prvog centra za obuku Vojske Srbije 

Svečanosti je prisustvovao i ovom prilikom, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković.

Prvi centar za obuku kako je i sada istaknuto, je namenjen za izvođenje individualne obuke i unapređenje uslova za narastanje i razvijanje operativnih sposobnosti ratnih jedinica. Nalazi se u garnizonu Sombor, u kasarni „Aerodrom“.

U sastavu Prvog centra su komanda, komandna četa, bataljon za obuku i logistička četa. Komandant Centra je pukovnik Lazar Ostojić.

Zadaci Prvog centra za obuku su osnovna obuka vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, organizovanje i realicija kurseva za usavršavanje profesionalnog kadra, sertifikacija obučenosti vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. U Centru se realizuje osnovna obuka vojnika svih specijalnosti u I fazi I perioda – perioda individualne obuke, prema jedinstvenom planu i programu osnovne obuke vojnika.

Zbog ukazanih potreba, u Centru takođe protiče i stručnospecijalistička obuka vojnika-strelaca (roda pešadije) u okviru II faze I perioda obuke. Vojnostručna obuka (taktička obuka, vatrena obuka, Pravilo službe i strojeva obuka), Fizička obuka i Moral.

Faza osnovne obuke (I faza I perioda – perioda individualne obuke), traje 6 nedelja, odnosno 30 radnih dana ili 180 časova. Osnovna obuka je jedinstvena za sve i za cilj ima stvaranje pouzdanog, fizički spremnog i motivisanog vojnika, koji poseduje kvalitete potrebne za borbu i osnovne veštine da bi preživeo na bojnom polju i funkcionisao kao član tima ili posade.

Prvi centar za obuku obeležava 13. novembar kao svoj praznik, spajajući dva značajna istorijska datuma: 13. novembar 2006. godine – Dan formiranja Centra i 13. novembar 1918. godine – datum kada je, nakon proboja Solunskog fronta i pobedonosnog pohoda srpske vojske, u Sombor ušla prethodnica, odred Vojske Kraljevine Srbije predvođen majorom Nikolom Ilićem Bajkom.

U znak poštovanja prema besmrtnim delima poginulih junaka u proteklim otadžbinskim ratovima, 24. marta 2010. godine u kasarni „Aerodrom“ podignuto je i osveštano spomen-obeležje „Ponosno sećanje“.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Šalter gradske uprave na Vajberu radi 24h dnevno
Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora: – Zimska služba predstojeću sezonu dočekuje spremno. Načelnik ZBUO Goran Nonković: – Mehanizacija opremljena i mobilna za svih 548 km puteva

Kategorije

Izbornik