Mladi

Sve je lako kad si mlad – Potvrđeno već na samom početku nove školske 2022/23. godine među somborskim srednjoškolcima i njihovim nastavnicima

 

  • Prvi dan je nove školske godine, malo kasnimo na prvi čas (opas. aut.) jer su mi sagovornice dale do znanja da pristaju na izjavu ali već malo kasne na već prvi čas 🙂 u novoj školskoj…), ali sa nasmejanim, mladim, divnim, pametnim, šarmantnim somborskim gimnazijalkama, koje sretosmo ovako neposredno pred samom njihovom školom, Gimnazijom „Veljko Petrović“, pa molim da nam se predstave – shvatam kako mi najpre rekoše da su maturantkinje…

– Tako je, četvrti razred smo (odmah se prva sagovornica u mladalačkom i nekako optimističkom „ruhu“ nasmejala/zasmejala), pitam koji smer – društveno-jezički, „jao jako mi je smešno“, ne zamerite :-), odgovaram, neka, neka, smeh nam je najpotrebniji danas zar ne, „opravdam“ njenu zasmejalost… je li tako – tako je, sad odlučno odgovara maturantkinja – a ja ne znajući za smenu, pitam kako je prvi dan protekao pa dobijam odgovor – nismo još ušle u školu. Tek ćemo, posle ovog intervjua.. 🙂

• Kakav je uspeh bio do sada? – Vrlo dobar, jak vrlo dobar – kaže gospođica Kojić, mlada Somborka. Još je pitam, šta se planira dalje… ?

– Mmm, pa ne znam, ali logopedija…

• Interesujem se još, da li je raspust ispunio njena očekivanja?

– Ne, nije, bilo je dosadno jako, meni nije bilo lepo na raspustu… zašto, pitam, nisi nigde putovala? – Jesam…. * Ali? – Ali… imala sam par nezgoda, tako da, nije baš nešto bilo, ali biće bolje….. E evo i Dora hoće nešto da Vam kaže… 🙂

• Da ja sam Dora (i Dora kroz smeh…), idem isto u društveno-jezički smer, isto 4. razred (pa opet smeh – meni baš simpatično, sigurno bi bilo i vama koji ovo čitate), pa potom se zanimam ko je razredni starešina…

– Lidija Čanda! – sad već odlučno i u dragom maniru brzo dobijam odgovor, a ja „dodajem“, ’O, pa onda nema problema, kad je Lidija razredna, je li tako’ – Tako je, kaže Dora.

• I koji predmet preferiraš? – Pa eto… srpski, geografiju. * To ćeš i upisati po završetku gimnazije, nešto „od toga“?  – E videćemo, to još niko ne zna 🙂 ima vremena još…

• Je li kod tebe protekli veliki raspust ispunio ono što si zamislila? 

– Pa, bilo je dobro, moglo je bolje ali, bilo je dobro, kaže i ova simpatična Somborka.

• Šta bi poručila drugarima, onima nešto mlađim, novim generacijama koji se eto tek možda pripremaju da upišu srednju školu, u tvom slučaju, gimnaziju?

– Mislim da nije tako „strašno“ kako se predstavlja inače da bude, ima dosta zanimljivih projekata, preporučila bih onima koji možda ne znaju tačno šta žele da rade ili ne znaju tačno šta ih zanima, jer u projektima je i budućnost.

• Hvala vam puno devojke, i puno sreće u ime Novog Radio Sombora i moje ime… Hvala Vama, doviđenja…. idemo sad na prvi dan nastave… 🙂

***** 

* Koristimo tako da uslovno kažem, lepu priliku da pozdravimo i profesorku Marijanu Bugarski koju smo ovde zatekli (‘Hvala lepo’), iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ u Somboru

• Susreli smo se, ništa nije slučajno, pred zgradom gimnazije, gde i Vaše dete pohađa nastavu, a kako je u Vašoj školi počeo, startovao tako da kažem, novi sistem rada u 2022/23. godini?

– Naša škola poseduje dva objekta kao što i sami znate, na Apatinskom putu i u ulici Radoja Domanovića 98, obe zgrade su, uz intonaciju himne Srbije „Bože pravde“, veoma lepo dočekale kako prvake, tako i učenike petih razreda, i učenike naše srednje škole. Moram da naglasim da su predškolci u okviru naše škole, da su svi veoma takođe, lepo dočekani i poželjena im je uspešna tek početa školska godina s obzirom na okolnosti dosadašnje, nadam se neće više biti tako.

• Hvala Bogu da je najgore što je bilo, da je prošlo i iza nas, u nekih prethodnih dve godine (koronavirus-zastoj, prim. aut.), i sad, to nema potrebe da nadoknađujete, pretpostavljam?

– Za sada nema potrebe, nismo ništa zvanično dobili, tako da nadam se da neće biti potrebe.

• I vaši đaci su sve to i danas pozitivno prihvatili, vi imate u školi neki specifičan pozitivan odnos uzajamno, primetio sam?

– Jeste u pravu ste, s obzirom na okolnosti ove godine verovatno ćete biti informisani i sami, postoje neke nove izmene u radu – neke vrste modula, ali evo pozivam vas ovom prilikom, da dođete i da se informišete kod nas u školi kako bi moglo i šire građanstvo da bude upoznato sa našim načinom rada.

• Vrlo rado, evo Novi Radio Sombor je tu, jer kao što znate stari radio je nažalost ili sad na sreću uništen, od strane „ranijih“ i zato smo pokrenuli Novi – internetom – pa da nas ceo svet čuje kako volim da kažem, pokrenuli smo portal i internet radio, jer smatrali smo da je internet i preuzeo medijsku moć realno, tako da se i vaši đaci uključe u rad. Verovatno se interesuju kad je o internetu reč s obzirom da nam je krajnji cilj formiranje zajedničke gradske omladinske redakcije iza koje će stajati Novi Radio Sombor, i evo nas dakle svakako u vašoj školi.

– Tako je, to je istina što se interneta tiče i hvala vam na ponudi, a zapratite nas, imamo fejsbuk stranicu, zatim na sajtu, pa tu je i naš profil na instagramu, pa se i s te strane informišite i naravno i svi građani, prvenstveno mladi.

• Divno, naša saradnja će dakle, tek zaživeti.

– Divno zaista i sa vaše strane.

Poželeli smo svako dobro uz ovaj spontani susret sa profesorkom Bugarski što znači istinu i staro dobro pravilo, da ništa nije slučajno i da neko novo bolje doba dolazi.

*****

Ovo je samo početak – prvi nastavak sa samog starta nove, 2022/23. školske godine, sutra već sledi drugi „tom“ i, tako redom… A veoma uskoro – i prva radionica-redakcija gde ćemo okupiti predstavnike svih osam somborskih gradskih srednjih škola, Srednje medicinske škole „Dr Ružica Rip“, Škole „Sveti Sava“, Srednje tehničke škole, Srednje muzičke škole „Petar Konjović“, Gimnazije „Veljko Petrović“, Škole „Vuk Karadžić“, Srednje poljopirivredno-prehrambene škole, Srednje ekonomske škole.

– Fotogalerija, u dodatku –

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Nova generacija uspešnih mladih lidera: Gde su i šta rade ML10? Javi se na Konkurs 11. generacije planiran za 5. septembar
PSIHOZON Sombor: Besplatni psihološki programi

Kategorije

Izbornik