Najnovije

Sudar vozova kod Odžaka: Četvoro hospitalizovanih stabilno, 1 na intenzivnoj nezi; Otpravnik priznao propust; Vesić najavio zakonske sankcije

AcanskiS © 

 • Od pet hospitalizovanih pacijenata koji su povređeni u sinoćnoj železničkoj nesreći kod Odžaka jedan je sa teškim telesnim povredama jetre i prelomima rebara smešten na Jedinici intezivne nege, dok su četiri pacijenta, koji su trenutno u stabilnom stanju, smešteni na Odeljenje hirurgije zbog povrede glave i preloma rebara, saopštila je danas Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je večeras da su prema otpravniku vozova koji je priznao odgovornost za železničku nesreću kod Ratkova, pokrenute sankcije predviđene zakonom.
  Kako je navedeno, u Opštoj bolnici u Somboru pregledana su 52 pacijenta, od kojih je pet pacijenata hospitalizovano

Ostali pacijenti su, nakon pregleda i dijagnostike, vraćeni na kućno lečenje sa prelomima nosa, donje vilice, nagnječenjima grudnog koša, trbuha i krsta, kao i sa istegnućima vratne kičme, ramenog zgloba, kolena i skočnog zgloba.

U saopštenju je navedeno da se, po saznanju o saobraćajnoj nesreći, odmah odazvao na poziv za zbrinjavanje povređenih dodatno veći broj lekara Opšte bolnice Sombor – specijalista urgentne medicine, hirurgije, radiologije, oftalmologije i otorinolaringologije, urologije i anesteziologije, kao i veliki broj medicinskih sestara i rentgen tehničara, zbog čega su svi povređeni adekvatno zbrinuti za veoma kratak period od tri časa.

Većina pacijenata u bolnicu je upućena privatnim putničkim vozilima, a tri pacijenta je dovezla Služba hitne medicinske pomoći Odžaci, koja je na licu mesta obavljala trijažu povreda, navedeno je u saopštenju.

Iz Infrastrukture Železnice Srbije sinoć je saopšteno da je putnički voz između Ratkova i Odžaka naleteo na teretni voz, da su i putnički i teretni voz saobraćali iz Novog Sada ka Bogojevu, a da je do naleta došlo kada je putnički voz sustigao teretnu železničku kompoziciju i udario u zadnji vagon teretnog voza.

Prema prvim izveštajima sa terena, uzrok ovog vanrednog događaja je ljudski faktor, navedeno je u saopštenju.

Ekipa RTV  (Vesna Milanović Simičić, Srđan Ačanski) sinoć je bila sa povređenim putnicima u somborskoj bolnici, koji su objasnili šta se dešavalo prilikom naleta putničkog voza na teretni, a opisali su i povrede i rekli da je hitna medicinska pomoć stigla veoma brzo. Kada će pruga opet biti u funkciji, saopštiće nadležni.

Aleksandar Dikić, specijalista urgentne medicine* u Opštoj bolnici „Dr radivoj Simonović“ u Somboru, naveo je da „životno ugroženi pacijent ima povredu jetre sa krvarenjem, jedan teško povređeni ima polomljenu vilicu i frakturu rebara sa obe strane “.

*Aleksandar Dikić, specijalista urgentne medicine

I putnički i teretni voz saobraćali su iz Novog Sada ka Bogojevu, a do naleta je došlo kada je putnički voz sustigao teretnu železničku kompoziciju i udario u zadnji vagon teretnog voza. Povređeni putnici često koriste železnički saobraćaj, a oni su noćas za našu televiziju opisali šta se dešavalo za vreme udesa.

Nikola Novaković, povređeni putnik, objašnjava:

 • To se bukvalno sve desilo u jednoj sekundi, bilo je strašno, bio sam u zadnjem delu vagona… voz je krenuo da koči i škripi, ugasilo se svetlo, svi smo popadali. Imam povrede glave, noge, ruke, noge me bole i one su najveći problem.

Miloš Antanasković, povređeni putnik, kaže:

 • Sve se brzo desilo, čulo se kada je mašinovođa uzviknuo, pazite. Bio je mrak, popucala su sedišta, savio se pod, padali smo jedni preko drugih….

Adrijana Butković, povređena putnica:

 • U šoku sam, bila sam u prvom delu vagona, odjednom je mašinovođa rekao, pazite…. sve se brzo desilo, bila sam na podu… imam povredu ramena, čekam snimanje, ne mogu da podignem ruku.

Prema prvim izveštajima sa terena, uzrok ovog vanrednog događaja je ljudski faktor, a železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja sprovodi istragu, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za sudar vozova.

Pruga Novi Sad – Odžaci – Bogojevo – Sombor je alternativna za teretni i putnički saobraćaj za prugu Novi Sad – Subotica, koja se rekonstruiše za brze vozove koji će saobraćati do 200 km na sat tom železničkom trasom.

Pruga Odžaci – Ratkovo od 14:30 ponovo otvorena za saobraćaj vozova
Pruga Odžaci – Ratkovo koja je bila zatvorena zbog sinoćne železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni, danas od 14:30 ponovo je otvorena za teretni i putnički saobraćaj, potvrđeno je Tanjugu i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prekid u organizaciji saobraćaja vozova na ovom delu pruge trajao je od sinoć u 18:42 i zbog pomenute nesreće bili su otkazani vozovi za prevoz putnika na relaciji Sombor – Novi Sad – Sombor.

AcanskiS © 

Jedan od zaposlenih Infrastrukture Železnice Srbije usmeno priznao propust u radu.

Infrastruktura Železnice Srbije saopštila je danas da je tokom istražnog postupka zaposleni tog preduzeća J.M. na poslovima otpravnika vozova u stanici Ratkovo usmeno priznao propust u radu koji je izazvao nastanak sinoćne železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni.

U daljem istražnom postupku će ovo biti potvrđeno nakon prikupljanja materijalnih dokaza i utvrđivanja činjenica pod kojima je došlo do ličnog propusta u radu zaposlenog, navedeno je u saopštenju Infrastrukture Železnice Srbije.

Prema preliminarnim informacijama, mašinovođa je, nakon uočavanja prepreke sproveo kočenje i izašao iz kabine i dodatno sprečio teže posledice.

Isleđenje ove nesreće obavlja istražna komisija Infrastrukture Železnice Srbije.

U saopštenju je navedeno da je 17. novembra u 18:42 časova, na regionalnoj pruzi broj 207 Novi Sad – Odžaci – Bogojevo, prilikom saobraćaja voza broj 25412 prevoznika Srbijavoz, između službenih mesta Ratkovo – Odžaci, došlo je do naleta voza 25412 koji saobraća na relaciji Novi Sad – Subotica, na kraj međunarodnog teretnog voza broj 49028 (lok 753-782 i 9 Sgs tovarenih kola kontejnerima, prevoznika Transagent Operator.

Najveća dopuštena brzina kretanja vozova na ovoj deonici je 100 km/h.

Na mesto nastanka nesreće izlazio je i istražni sudija, pokrajinski inspektor za železnički saobraćaj i predstavnici CINS-a (Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju).

Prekid u organizaciji saobraćaja vozova na delu pruge Ratkovo – Odžaci traje od 18:42 i dalje do sanacije posledica nesreće.

Zbog ove nesreće otkazuju se vozovi za prevoz putnika na relaciji na relaciji Sombor-Novi Sad-Sombor (prevoznik Srbijavoz).

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je večeras da su prema otpravniku vozova koji je priznao odgovornost za železničku nesreću kod Ratkova, pokrenute sankcije predviđene zakonom.

Uviđaj inspekcije

Vesić je za Tanjug rekao da je prema preliminarnim izveštajima Infrastruktura Železnice Srbije za nesreću u kojoj je u petak uveče povređena 51 osoba, kriv ljudski faktor.

 • Otpravnik stanice u Ratkovu je priznao usmeno da je pogrešio, odnosno da nije proverio da li je voz ušao u sledeću stanicu pre nego što je pustio drugi. Naravno, sada se sprovodi istraga u skladu sa zakonom. Ja sam već danas zatražio od železničkih preduzeća da pripreme i plan mera koje možemo kratkoročno da sprovedemo kako bismo bolje kontrolisali ljudski faktor. Bez obzira na sistem, vi nikad ne možete da predvidite svaku grešku koju može da napravi čovek ili ljudi u delu sistema – naveo je Vesić.

Naglasio je da zahteva od preduzeća da kontaktiraju sve koji su povređeni i da im se isplati odšteta u skladu sa zakonom.

Dodao je da ovakve nesreće nisu retkost, i da se dešavaju svuda u svetu.

 • Ovih dana je bilo sličnih nesreća sa 40 povređenih u Minhenu. Takođe, pre dva ili tri dana kod Velike Plane, čovek je pokušao da zaobiđe rampu na pruzi i nastradao – rekao je Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić: Prema otpravniku vozova pokrenute sankcije koje predviđa zakon (AcanskiS ©)

On je istakao da država ne može da učini ništa kako bi podigla nivo bezbednosti na pruzi, kada neko odluči da zaobiđe rampu i prelazi van dozvoljenog mesta.

 • To je isto pitanje kao kada neko vozi suprotnom stranom auto-puta. Postavite sve znake i dalje nekome padne na pamet da vozi suprotnom stranom. Jednostavno za to je potrebno malo veća saobraćajna kultura i da budemo zaista svesni da to nije moguće. Mi ćemo novim zakonom o bezbednosti železničkog saobraćaja koji treba da bude usvojen posle izbora sledeće vlade, predvideti zaštitne ograde na svim prugama gde će se voziti brzinom preko 120 kilometara na sat, što će inače sprečiti one prelaske preko pruge koji su postojali ranije – naveo je Vesić.

Najavio je da je u planu da se rekonstruiše 400 kilometara regionalnih pruga.

 • Među njima su i pruge koje se nastavljaju na ovu prugu. Prva pruga je pruga od Pančeva preko Zrenjanina, Banatskog Miloševa ka Subotici i to je nekih 200 kilometara. To ćemo, nadam se, već u početku sledeće godine. Druga je od Subotice, Sombora, Bogojeva, a zatim Sajlova i Novog Sada, i iznosiće nekih 150 kilometara. I treća pruga je Vrbas-Sombor, koja će iznositi 50 kilometara – naveo je Vesić.

Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave predloge dodatne kontrole*

*Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je danas dao nalog železničkim preduzećima da do poneđeljka dostave plan mera kako će da uspostave dodatnu kontrolu nad zaposlenima u železničkim stanicama, kako se ne bi dešavale nesreće poput ove koja se sinoć desila kod Odžaka.

 • Zatražio sam da kontaktiraju sve koji su bili povređeni i da im ponude adekvatnu odštetu na koju imaju pravo po zakonu – kazao je Vesić za Tanjug.

Naglasio je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) izražava žaljenje zbog železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni i poručio da će svi oni koji su odgovorni za to snositi posledice u skladu sa zakonom.

 • Kada železnička komisija bude završila svoju istragu, svi nadležni i nezavisni organi, tužilaštvo, policija, biće obavešteni o rezultatima istrage. Preliminarni nalazi ukazuju da je do incidenta došlo ljudskom greškom, a otpravnik stanice u Ratkovu koji je napravio grešku to je i priznao – potvrdio je Vesić.

Lokomotiva Češkog teretnog voza u koji je udario putnički voz na relaciji Novi Sad – Sombor

Ministar je svim povređenima u ovom incidentu poželeo brz oporavak i naglasio da će naša železnička preduzeća učiniti sve da ih obeštete za ono što se dogodilo, iako to što su preživeli ne može ni na koji način da se obešteti.

 • Naša železnička preduzeća moraće da sprovedu dodatne mere kontrole kako bi se ovakve situacije svele na minimum, iako greške ljudskog faktora ne možete nikada potpuno isključiti što pokazuju i železničke nesreće koje su se proteklih dana dogodile u Minhenu i Čikagu gde je uzrok ljudski faktor. Uzrok jučerašnjeg incidenta čista je ljudska greška i nešto što je moglo da se spreči sa većom pažnjom – nastavio je Vesić.

On je naveo i da su prvi preliminarni podaci pokazali da je odgovorno lice za to što je putnički voz između službenih mesta Ratkovo i Odžaci naleteo na teretni voz, koji je stajao na pruzi, osoba zadužena za poslove u železničkoj stanici Ratkovo, koja je i usmeno priznala grešku.

 • Infrastruktura Železnice Srbije odmah je pokrenula istragu o ovom incidentu i na lice mesta se našao i Centar za istraživanje nesreća u železničkom saobraćaju. Sada se sprovodi postupak u skladu sa zakonom kako bi se utvrdili svi detalji kako bi on bio nastavljen onako kako zakon predviđa – kazao je Vesić.

Ministar je naveo i da je lekarsku pomoć zatražila 51 osoba, od kojih su 48 putnici, a troje mašinovođa i konduktera i da se trenutno na lečenju u bolnici u Somboru nalazi njih petoro, među kojima je i mašinovođa.

Prema Vesićevim rečima, mašinovođe u pomenutom vozu su uradile herojsko delo i pokušajem da zaustave voz, pa čak i skakanjem iz voza, dali su dodatni napor kako bi sprečili veću tragediju.

 • Ti ljudi su zaista uradili herojsko delo i treba da se ponose što su svojim postupcima pokušali da spreče tragediju. Oni će adekvatno biti nagrađeni od strane ministarstva i Železnice zato što su se poneli odgovorno i ljudski, onako kako se mašinovođe i ponašaju u takvim situacijama – naglasio je Vesić.

Ministar je najavio i da će u narednom periodu biti rekonstruisano skoro 400 kilometara pruga u Vojvodini, među kojima su pruge blizu samih ovih stanica Odžaci i Ratkovo.

„Jedini način da se ovakvi incidenti svedu na minimum je da ubrzano rekonstruišemo postojeće pruge“, naveo je ministar Vesić

 • Uradićemo 200 kilometara rekonstrukcije postojećih pruga između Pančeva, Zrenjanina, Čoke i Subotice, zatim od Subotice do Sombora, kao i Sombor – Bogojevo, od Bogojeva do Novog Sada, zatim u Vrbasu i Somboru – kazao je on.

Dopunio je da će biti rekonstruisana i pruga Stražilovo i Rudnica, kao i pruga Valjevo – Vrbnica, Beograd – Bar, ali i završetak brze pruge.

Takođe je podsetio da Srbija ima 3.400 kilometara pruga, a da je od njih u ovom trenutku 1.700 kilometara starijih od 40 godina.-

 • Pred nama je ogroman posao da sa rekonstrukcijom tih pruga uvedemo i sve dodatne sisteme za obezbeđivanje kako bi se sprečile ovakve tragedije – kazao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Vesić je podsetio i da je počeo da se gradi i jedinstven dispečerski centar na Makišu koji će ubuduće na svim rekonstruisanim prugama imati jedinstvenu kontrolu saobraćaja.

 • Izgradnja tog Centra je počela i svaka nova rekonstruisana pruga ulaziće u taj sistem, a mi ćemo preko tog Centra imati potpunu kontrolu na tome gde se nalazi svaki voz – dodao je on i naveo da se na taj način trenutno prate samo vozovi na brzim prugama.

To trenutno sada, kako je dopunio, postoji samo na brzim prugama i taj Centar se nalazi na stanici Prokop.

U toku sutrašnjeg dana povređene u somborskoj bolnici će posetiti ministar Goran Vesić, ministarka zdravlja Danica Grujičić te državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović.

izvor rtv

Vesna Milanović Simičić

Foto, kamera: Srđan Ačanski

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Novi praznik akustičarske muzike u Sivcu – popularni ,,Famus“
U slavu Svetskog dana deteta – 20. novembar

Kategorije

Izbornik