Najnovije

Štrajk u Galenici okončan sporazumom poslovodstva i radnika

 

  • Menadžment Galenike je prihvatio kompromisni predlog Štrajkačkog odbora sindikata Nezavisnost nakon čega je potpisan Sporazum o prekidu štrajka koji je trajao šest radnih dana

Štrajkački odbor sindikata Nezavisnost je saopštio da je juče posle podne “izneo poslodavcu kompromisni predlog, koji je u toku dana uobličen i konačno i prihvaćen od menadžmenta”.

Sinoć oko 18 časova Sporazum su potpisali generalni direktor kompanije Galenika Ricardo Vian Marques i predsednik Štrajkačkog odbora sindikata Nezavisnost Galenika ad Zoran Pantelić.

U saopštenju se navodi da Sporazum predviđa “da se svim zaposlenima u Galenici ad isplati koeficijent 1,0 od februarske zarade, plus koeficijent 1.0 od junske zarade (što je ukupno traženi iznos u štrajkačkom zahtevu, u vrednosti od oko 10 % prosečne zarade u Galenici).”

Zarade će se dodatno uvećati “za još 0,5 od januarske zarade 2025. ako se ispuni plan proizvodnje za 2024.”

Dani provedeni u štrajku biće plaćeni, iako to nije zakonska obaveza poslodavca, i to u dva dela: Jedna polovina odmah uz martovsku zaradu, a druga kada se nadoknadi propušteni proizvodni učinak (“propušteni broj pakovanja za dane provedene u štrajku”), što bi verovatno moglo biti uz aprilsku ili majsku zaradu.

Na kraju saopštenja ukazuje se da je “Sporazum rezultat kompromisa koji je načinjen na inicijativu Štrajkačkog odbora sindikata Nezavisnost Galenika ad ali i spremnosti poslodavca da razume i u velikoj meri prihvati zahtev štrajkača”.

Štrajkački odbor zahvaljuje štrajkačima na odlučnosti i istrajnosti kao i svima koji su ih ohrabrivali u borbi za dostojanstvenu zaradu.

I kompanija je sinoć saopštila da je Sporazum o završetku štrajka potpisan i da se proizvodnja nesmetano nastavlja: „Tržište je snabdeveno Galenikinim proizvodima u dovoljnoj količini, a to će u narednom periodu nastaviti da bude prioritet kompanije“.

Svetozar Raković


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Kako se živi u selu Srpski Miletić?
Sombor uručio 105 protivgradnih raketa Radarskom centru Bajša

Kategorije

Izbornik