Najnovije

Srednja tehnička škola ,,Mihajlo Pupin“ u Kuli dobija regionalni edukativni centar

 

  • U Srednjoj tehničkoj školi ,,Mihajlo Pupin“ u Kuli danas je prezentovan Projekat rekonstrukcije zgrade ove škole i dogradnje regionalnog edukativnog centra za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost

Tim povodom, školu su posetili predstavnici Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Republike Srbije, kao i predstavnici Nemačke razvojne banke koji su na ovom projektu partneri sa Srednjom tehničkom školom ,,Mihajlo Pupin“ i Opštinom Kula. Njima je, u Svečanoj sali, prikazan kratak film koji ih je upoznao sa istorijatom škole, kao i svim obrazovnim profilima i mogućnostima koje škola nudi.

Gostima se obratila direktorka škole Vera Slijepčević, koja je istakla da joj je velika čast što govore o projektu na koji već dugo čekaju, kao i da je u pitanju objekat koji će biti najveći edukativni centar u Srbiji i šire, a po čemu će kako sama škola, tako i Kula, biti zaista prepoznatljiva:

  • Imali smo čast danas da ugostimo predstavnike Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Republike Srbije i predstavnike Nemačke razvojne banke. Oni su danas tu povodom Projekta izgradnje i rekonstrukcije naše škole. Reč je o projektu na koji već dugo čekamo i trebalo bi da prvi radovi krenu do kraja školske godine. Interesantno je da će to biti najveći centar u Srbiji, a i šire, i on će se baviti prvenstveno obnovljivim izvorima energije, ali će biti obuhvaćena i druga zanimanja – informacione tehnologije i zanimanja iz oblasti mašinstva. Ono što je važno nama, kao školi, je da ćemo biti zaista prepoznatljivi. Izgradnjom Centra dobićemo sasvim novi izgled škole i novi objekat koji će biti najsavremenije opremljen, tako da će učenici i građani iz naše, ali i iz drugih opština, imati mogućnost obuke u ovim područjima rada, a naši učenici će svoju praktičnu nastavu moći da odrade na najbolji mogući način.

Prisutnima su se, potom, obratili i profesor Marjan Ivanov, kao i rukovodilac odeljenja za investicije, zaštitu životne sredine i energetski menadžment Blažo Kostić, u ime lokalne samouprave, koji su rekli nešto više o ovom projektu i potom strpljivo odgovarali na pitanja gostiju. Naposletku, gosti su obišli školu, učionice, kao i poligon za obnovljive izvore energije, a zatim su nastavili razgovor sa čelnicima škole i lokalne samouprave.

Kada je reč o ovom projektu, u planu je rekonstrukcija postojećeg objekta, zamena sistema grejanja, odnosno montaža toplotne pumpe, izgradnja novog objekta, kao i upotreba obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplotne i električne energije. Očekuje se da radovi počnu do kraja školske godine.

Srednja tehnička škola ,,Mihajlo Pupin“ u Kuli ima 450 đaka na redovnom školovanju, a očekuje se da ih u narednim godinama bude i 500. Trenutna površina škole je oko 1.710 metara kvadratnih, a planirana površina novog objekta je gotovo 880 metara kvadratnih klase B energetske efikasnosti.

Ciljevi ovog projekta su, između ostalog, praktična nastava i primer dobre prakse za učenike i zaposlene u sektoru obnovljivih izvora energije, saradnja i uključivanje sa privatnim sektorom u cilju obuka zaposlenih i dualnog obrazovanja, kao povezivanje svih obrazovnih profila kroz segmente koji čine projekat (mašinski deo, programeski deo, servisiranje opreme…).


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Gradsko veće grada Sombora raspisalo pet javnih konkursa
Bač: Podela opreme za ekonomsko osnaživanje porodica izbeglih i raseljenih lica

Kategorije

Izbornik