Najnovije

Spektakl u najavi – 26. Apatinski Dunavski polumaraton

 

  • Ostalo je još tek malo ali dovoljno vremena za sprovođenje završnih priprema za organizaciju tradicionalnog međunarodnog 26. Apatinskog Dunavskog polumaratona. Reka trkača će u nedelju 16. oktobra 2022. godine, protrčati prelepim ulicama Apatina i uz reku Dunav

Za trku je pristigao rekordan broj 893 prijava od kojih je potvrđen dolazak za 746 učesnika iz 10 zemalja, od kojih će se na startu polumaratonske trke u na 21 m i 097 metara naći 377 polumaratonaca, u trci zdravlja na 10 kilometara potvrđeno je učestvovanje 277 takmičara (najveći broj u dosadašnjoj istoriji), na startnoj liniji štafetne trke (2 člana – 5,3 km +4,7 km) pojaviće se 92 trkača u 46 štafeta (muške, ženske, miks). U okviru manifestacije koja ima sportsko-rekreativni i humanitani karakter u saradnji sa Crvenim krstom Apatina biće organizovana humanitarna trka ‘za srećnije detinjstvo’ na 400 metara i niz drugih humanitarnih aktivnosti.

Start i cilj svih trka biće upriličeni ispred glavnog ulaza u Specijalnu bolnicu Junaković u 11:00 časova. Start trke za ‘srećnije detinjstvo’ biće realizovan neposredno nakon starta glavnih trka, u 11:05 časova. Prijave za glavne trke na sam dan organizacije biće obezbeđen za mali broj trkača koji dolaze iz daljine. Za dečije trke su prijave u zoni starta i cilja na dan trke, za najmlađe takmičare obezbeđene su medalje i diplome. Učesnicima manifestacije tokom boravka na trci biće omogućen obilazak Malog Petrovog salaša, gde domaćin Petar Rašeta organizuje sa svojim saradnicima razne edukativne radionice.

Polumaratonska staza i 10 kilometara su sertifikovane i poseduju A sertifikat Svetske atletike i AIMS sa uslovima da se na njima istrče kvalifikacione norme za najveća takmičenja, brza i ravna 100%, obeležen svaki kilometar, na polumaratonskoj stazi se nalazi 11 okrepnih stanica a na trci zdravlja 3 okrepne stanice, staza zatvorena za saobraćaj.

Pregršt zabavnih stanica u zoni starta i cilja gde će nastupiti Apatinske mažoretkinje, bend Prljavi Romeo i orkestar Dunavski biseri, dok će za štimung na samoj stazi, duž trkačke staze biće postavljeno 7 muzičkih punktova sa di džejevima (kružni tok kod Specijalne bolnice „Junaković“ gde će se nalaziti di džej Miloš Jevremović iz Čačka, Ribnjak „Popović“, posle semafora kod Milojka, ispred ART kafea u centru grada kod fontane, na izlazu iz gradskog šetališta, ispred Marine i na okretištu kod Plave ruže gde je za zabavu dugi niz godina zadužen di džej Aleksandar Mirić. Po prvi put na trci će biti i mladi polaznici beplatne škole roka KC „Pik“ Apatin koji će ispred „Pik“ uživo svirati.

Svi takmičari koji završe svoje trke na 21,1 km, 10 km i štafetnu trku dobijaju unikatne medalje, učesničke majice, nakon trke biće organizovan zajednički ručak u šatoru uz muzičku pratnju orkestra Dunavski biseri i Prljavi Romeo. Za pobednike u ukupnom plasmanu na 21,097 km i 10 km obezbeđene su osim pobedničkih pehara, medalja, diploma i bogate robne nagrade. Tri prvoplasirana takmičara i takmičarki po starosnim kategorijama (više od 50 kategorija) dobijaju medalje, diplome i robne nagrade sponzora. U trci štafeta biće dodeljene nagrade za po pet prvih štafeta u konkurenciji muške štafete, ženske štafete i miks štafete.

Podršku organizaciji 26. Apatinskog Dunavskog polumaratona do sada su pružili: Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine, Srpski atletski Savez, Opština Apatin, Turistička organizacija Apatina, Sportski savez Apatina, Venera bajk Subotica, Univereksport, Info tim Garmin Beograd, WM Equity partners Beograd, kompanija Ardu sport iz Užica, Una d.o.o. Apatin, JP „Dunavska obala“ Apatin, ARK Somaraton, Dom zdravlja Apatin, JKP Naš dom Apatin, Crveni krst Apatin i Sombor.

U trci na 21,097 kilometara favoriti za pobedu su Apatinac Đuro Borbelj prošlogodišnji pobednik, vrlo dobri srpski dugoprugaš Marko Ranković i Srđan Samardžić iz Banja Luke, kod devojaka veliki favorit je Nora Trklja Boca, dok su šanse za visok plasman na strani Sandre Uzelac, Snežane Milošević. U trci na 10 kilometara favoriti su Mlađen Samardžić i Davor Vidović iz Banja Luke, Dušan Krstić i Aleksandar Stajić iz AK Apatin, međi devojkama favoriti za visok plasman su Damjana Perenčević iz ARK Somaraton a nisu isključena ni ovoga puta pojedina prijatna iznenađenja.

Goran Čegar, utemeljivač Apatinskog Dunavskog polumaratona poziva:

  • Ponosan sam na svih dosadašnjih 25 godina organizacije ove izuzetno lepe manifestacije, od svoje 18. godine sam krenuo u sprovođenje ideje da je Apatinu potrebna jedna ovako lepa manifestacija iz koje je stvoren i prvi atletski klub u Apatinu. Dan pre trke upriličićemo malu proslavu 20 godina od osnivanja AK Apatin i 25 godina od utemeljenja trka koje nismo zbog kovida mogli da urpiličimo prošle godine, i tom prilikom uručićemo zahvalnice za podršku pojedincima i institucijama koje su bile uz nas ove dve decenije.

Danas smo došli do toga da je Apatinski Dunavski polumaraton prepoznatljiv kako kod nas tako i u regionu. Velika je satisfakcija kada se trkači u velikom broju vraćaju u naš mali grad i na našu trku. Rekordan broj učesnika koji Apatin svrstava u jedan od najbrojnijih u Srbiji, dokaz je zasigurno da smo sve ove godine radili ispravno i želimo da se tako i nastavi. Trebalo je veliki broj barijera preskočiti da se dođe do samog cilja. Nadam se da ćemo u nedelju svi uživati na startu u cilju i na samoj stazi – dopunjuje Čegar.

Start i cilj svih trka je ispred glavnog ulaza u Specijalnu bolnicu Junaković, polumaratonska trka se prostire prvim delom prema Prigrevici i nakon povratka posle 5 kilometara u startnu zonu, trkače očekuje staza prema Apatinu, kroz ulicu Marka Oreškovića ulazak u glavnu ulicu kojom se trči do Dunavske obale i okretišta kod Plave ruže nakon čega se istim putem vraćaju u cilj na mesto odakle je trka i startovala. Trka na 10 km i štafetna trka prostire se prvim delom kao i polumaratonska trka s tim što je okret 200 metara posle Ribnjaka „Popović“, odakle se trkači vraćaju u cilj. Štafete se menjaju u zoni starta i cilja. Za vreme trajanja trke okvirno 2 sata i 30 minuta, saobraćaj će biti zaustavljen. Molimo sugrađane da izađu i podrže naše goste trkače i da pomognu da što bolja slika Apatina ode u javnost.

Svi koji prođu kroz cilj su za nas pobednici. Za prvoplasirane takmičare i takmičarke obezbedili smo pehare, medalje, robne nagrade i poklon kompanije Info tim Garmin iz Beograda, tri prvoplasirana takmičara i takmičarke iz 50 starosnih kategorija dobijaju medalje i diplome i robne nagrade. Osim nagrada za najbolje obezbedili smo za tombolu dva bicikla Venera Bajk i nakit koji je darivala Zlatara Bolesnikov iz Novog Sada.

Najvažnije je da u nedelju pobedi drugarstvo i sport i da kroz zabavu pošaljemo jednu lepu sliku u etar.

– Galerija fotografija, u dodatku: 1/ ispis; 2/ Đuro Borbelj ponovo među favoritima; 3/ postolje; 4/ medalja 2022; 5/ majica; 6/ apatinske mažoretkinje; 7/ muzika za svačiju dušu; 8/ uspomena sa lanjskog događaja; 9 start, dobrodošli u Apatin i Banju Junaković –

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Fotoreportaža: Kontićev somborski Jesenji festival cveća
Novi Sad: Na Sajmu sporta Antonija Nađ Kosanović, Zoran Bojić i Miloš Aleksić reprezentovali Grad Sombor

Kategorije

Izbornik