Kultura

Somborska Biblioteka: Promocija romana „Poslije zabave“

 

  • Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje predstavljanje romana „Poslije zabave“ Steva Grabovca, u sredu, 22. maja 2024. godine

Stevo Grabovac rođen je u Slavonskom Brodu 1978. godine, odrastao i školovao se u Bosanskom Brodu, a studirao na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci.  Zbirku pesama „Stanica nepostojećih vozova“ objavio je 2007. godine. Prvi roman, „Mulat albino komarac“ objavio je 2019, i ušao u najuži izbor za Ninovu nagradu. Za roman „Poslije zabave“ (Imprimatur), objavljen 2023. godine, dobio je NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine. Živi i radi u Banjaluci.

Stevo Grabovac dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Roman o ocu, roman o zločinu, roman o porodici, roman o prijateljstvu, roman o odrastanju, totalni roman. S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša uostalom, pisac uokviruje tematski različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života. Tako osvijetljene momentume uokviruje dvojništvo oca i sina, figura prvog pisca i onog koji nasljeđuje – dar, spisateljsku osjetljivost i zaostavštinu, naređenje da se nepravdama suprotstavlja otvorenim srcem i jednom pisaćom mašinom. „Poslije zabaveˮ počinje jednom rečenicom, jednim motom, neizostavnim i suštinskim citatom koji daje kolor i uspostavlja ton cijelom narativu: „I onda počinje oluja govana.ˮ Tako je jednom rekao Roberto Bolanjo i bespovratno osvijetlio pravac drugom piscu. A oluja Steve Grabovca velika je i strašna u pokušaju da se dekonstruiše sjećanje, niz uspomena (ili privida) koje, napokon prizvane, spasavaju i istovremeno ogoljuju svijest do njene nemoćnosti.

U programu učestvuju: Stevo Grabovac, autor, Žarka Svirčev, književna kritičarka, članica NIN-ovog žirija i Boris Maksimović, osnivač izdavačke kuće Imprimatur.Domaćin večeri: Nataša Turkić.

Početak programa zakazan je za 18 časova. (Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ – Dečje odeljenje, Trg cara Lazara 3).


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Čedomir Janičić: Zima na dnu
GB „Karlo Bijelicki“ Sombor: Pet godina Bebiteke

Kategorije

Izbornik