Osobe sa invaliditetom

Somborci u jeku kampanje za prvi inkluzivni prostor OSI!

 

  • U petak, 28. jula, od 8:00 do 10:00 časova volonteri i članovi udruženja „Ahondroplazija Srbija“ upoznaće građane Sombora sa svojom kampanjom „Za Sombor – Baš po meri!“ u ulici Kralja Petra I, koja ima za cilj da i naš grad dobije adaptirani prostor namenjen OSI. Na promotivnom pultu našeg udruženja deliće se promotivni materijal i biće postavljena donatorska kutija namenjena prikupljanju sredstava za adaptaciju inkluzivnog prostora

Da li znate da u mnogim gradovima u Srbiji žive lica izuzetno niskog rasta?! Ima nas u Somboru i Novom Sadu, Beogradu kao i Kragujevcu, Kraljevu, Nišu i drugim gradovima.

  • Zbog nepristupačnih javnih prostora i objekata, za nas je prava avantura, a ujedno i izazov, otići do obližnje prodavnice, bankomata, bibilioteke, pošte, koristiti usluge javnog prevoza, pohađati školu, fakultet, a da ne govorimo tek o nepostojanju adaptiranih prostora za druženje osoba izuzetno niskog rasta i drugih osoba s invaliditetom čime je ozbiljno narušen naš kvalitet života – reči su Milana Grahovca, predsednika Udruženja.

Jedan od osnivača udruženja, Veljko Madžarev, sa ponosom je izjavio: “

  • Mi iz udruženja „Ahondroplazija Srbija“ se godinama bavimo razbijanjem stereotipa, mitova, poboljšanjem položaja u društvu, borbom protiv svakog vida diskriminacije, a ovim činom to još jednom dokazujemo!

Nakon uspešno sprovedene inicijative koja je uslovila izgradnjom dečijeg inkluzivnog igrališta u Somboru, drugog takvog tipa u Vojvodini, pozivamo vas da nam pružite podršku za adaptaciju prostora prilagođenog našim potrebama kao i potrebama drugih kategorija lica osoba sa invaliditetom, intelektualnim poteškoćama i smetnjama u razvoju, sa fokusom na dostupnost i funkcionalnost. Ovaj prostor će nam omogućiti da se okupimo, povežemo sa drugima i učestvujemo u različitim aktivnostima koje će nam pružiti priliku da razvijamo svoje talente i veštine. Prostor se nalazi na mestu nekadašnje kultne picerije “Čelzi”, ulica Kralja Petra I broj 8.

Vaša podrška bi nam mnogo značila u ovom procesu. Detaljnom analizom došli smo do podatka da nam je za ostvarenje našeg cilja potrebno obezbediti 850.000 dinara kako bi naš prostor simboličnog naziva “Baš po meri” prodisao punim plućima. Vaša pomoć može biti u vidu finansijske podrške, volontiranju ili deljenju ove inicijative sa drugima, kao i svaki drugi vid pomoći koji će nas približiti ostvarenju našeg cilja! Prikupljena novčana sredstva ćemo iskoristiti za nabavku i ugradnju sanitarija, zamenu tri krovna prozora, kupovinu inverter klime, nabavku kancelarijskog nameštaja, kupovinu materijala za krečenje, zamenu postojećeg dotrajalog laminata na gornjoj terasi…

Ono što je bitno istaći da osim toga što nam je Grad Sombor izašao u susret sa izdavanjem ekskluzivnog prostora je da će nam obezbediti i rampu za korisnike kolica sa invaliditetom.

Hvala Vam unapred na Vašoj podršci i razumevanju za ovu važnu inicijativu.

Za Sombor – Baš po meri!

Projekat „Za Sombor – Baš po meri!“ je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT“, koju sprovode Helvetas Svis Interkooperejšn (Helvetas Swiss Intercooperation) i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovom članku je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa i Građanskih inicijativa.

Tim AHONDROPLAZIJA SRBIJA

Foto 1: Veljko Madžarev – autor: Privatna arhiva

Foto 2: Milan Grahovac – autor: Privatna arhiva


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Uspešna obuka: Posao po meri – ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom
Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv objavili Konkurs za nagradu za najinkluzivnijeg poslodavca

Kategorije

Izbornik