Najnovije

Sombor obeležio Dan oslobođenja od fašističke okupacije

 

  • Kao što smo već informisali, dugogodišnji direktor Poljoprivredne stručne službe i uspešni poslenik u ovoj privrednoj oblasti Vladimir Sabadoš dobitnik je najvišeg priznanja Grada Sombora, Oktobarske nagrade za 2022. godinu. Njemu je nagradu uručila Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika na svečanosti održanoj u velikoj sali zgrade Županije povodom 21. oktobra, Dana oslobođenja Sombora od fašizma, sa koje donosimo detalje

Prethodno su delegacija Grada Sombora, na čelu sa gradonačelnikom Antonijom Ratkovićem, predsednikom Skupštine Grada Zoranom Rusom i predsednikom Gradskog odbora SUBNOR-a Petrom Grabežom položili vence na Partizanskom groblju, grobovima Crvnoarmejaca i bugarskih saveznika, kao i delegacije ambasada Ruske Federacije i Bugarske u Srbiji, Vojske Srbije, Srpske napredne stranke, te nekoliko udruženja, Asocijacije žena Srbije-Gradski odbor Sombor, Srpsko-ruskog prijateljstva, Gradskog udruženja penzionera Sombor. Položeni su i venci na spomenik žrtvama fašističkog terora, na Vidovdanskom trgu.

Nakon intoniranja himne Srbije ’’Bože pravde’’ u izvođenju učenika somboske Muzičke škole ’’Petar Konjović’’, brojnim prisutnima u svečanoj sali Županije obratila se Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika, pozdravljajući ih rečima:

  • Naš grad ima bogatu kulturno-istorijsku prošlost, za koju nas vezuju mnogi datumi. 21. oktobar je posebno svetao dan, jer je 21. oktobra 1944. godine na ravangradske ulice i ravangradsku okolinu svanula sloboda. Postali smo slobodan grad. Ponosna sam što smo ovog 21. oktobra okupljeni s jednim ciljem a to je slavljenje slobode, i svih onih koji su nam darovili čast to što danas imamo priliku da ovde zajedno sa vama proslavimo i da čestitam naš veliki dan, Dan oslobođenja grada Sombora od fašističkog terora. 21. oktobar ne slavi samo slobodu. Ovo je jedan dan kada se sa naročitom zahvalnošću sećamo i odajemo poštu svima onima koji su dali život i borili se da bismo mi imali srećnu budućnost.

Tokom okupacije koja je trajala duge četiri godine Sombor, nastavila je Ljiljana Tica, Sombor je izgubio mnoge naše sugrađane različitih nacionalnosti, uz nas su bili naši saveznici, borci Crvene armije. Borili smo se hrabro, neustrašivo, obični ljudi, nepokolebljivo, ostavljajući svoj život, da bi danas ovde, 21. oktobra, naši preci zajedno sa borcima Crvene armije, oslobodili i dobili istorijsku pobedu.

– Nažalost, sve je manje onih koji su svedoci tog strašnog perioda – dopunila je Tica. – Ne smemo ih zaboraviti, ne smemo dozvoliti da sećanje ubledi, na našu slavnu istoriju. Naša je dužnost i obaveza da Dan oslobođenja grada slavimo, da učimo o užasima Drugog svetskog rata, kako bi nove generacije znale za sve te strahote koje su se tada dogodile sa osnovnim ciljem da ne dozvolimo fašizmu da nam se otme. Zato smo svi ovde i kao pojedinci i kao zajednica, zato moramo mladima da prenesemo poruku da se naši preci, naš ponos, borio sa teškom mukom i, da zahvaljujući tome, njihovoj hrabrosti, odlučnosti, i neustrašivosti, kažu, da u najvećem zlu koje istorija videla nije, današnje generacije moraju to da nauče i nikada ne sme da se dogodi čovečanstvu i nikada ne sme ovo da se zaboravi.

Tica je zaključila izlaganje porukom:

  • Zbog svih žrtava Drugog svetskog rata koje su boreći se protiv fašizma, položile svoje živote, ugrozili sebe, ostavili su nam u amanet, da moramo da postanemo odgovornije, hrabrije, optimističnije društvo koje će biti svesno važnosti i značaja svakog ljudskog života. Dragi prijatelji, u ime Grada i u svoje lično ime, želim još jednom da vam čestitam Dan oslobođenja grada, žveo naš slobodni grad Sombor, živela naša slobodna Srbija.

Zahvalnice su potom uručene, Igoru Kiselevu, prvom sekretaru Abmasade Ruske Federacije u Beogradu, Ambasadi Republike Bugarske u Beogradu, Milki Marjanović, članu mesnog odbora SUBNOR-a Gonja Varoš, u ime koje je zbog njene bolesti nagradu primio Brane Musulin, predsednik ovog mesnog odbora, Đorđu Kurtešaninu, članu MO SUBNOR-a Selenča, Udruženju Srpsko-ruskog prijateljstva Sombor, Asocijaciji žena Republike Srbije – Sombor, Pokretu ratnih veterana SO, i Udruženju ratnih vojnih invalida grada Sombora.

Gradsko veće, na predlog komisije odlučilo je da se najviše gradsko priznanje Oktobarska nagrada za 2022. godinu, dodeli Vladimiru Sabadošu, diplomiranom inženjeru poljoprivrede, direktoru Poljopirvredne stručne službe Sombor.

Vladimir Sabadoš je rođen 5. avgusta 1959. godine u Ruskom Krsturu. Osnovnu školu je pohađao u Ruskom Krsturu i Somboru, u kojem živi od 1971. godine. Srednju poljoprivrednu školu završio je u Somboru a na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je kao prvi u svojoj generaciji u avgustu 1982. godine. Samo dve nedelje nakon završenog fakulteta zaposlio se u PP Kljajićevo u kojem je radio do 1988. godine kada je zasnovao radni odnos u Društvenom preduzeću Agroinstitut u kojem četiri godine kasnije, dakle od 1992. postaje direktor a na tom mestu, iz iste kancelarije, kao što je nedavno i sam izjavbio ’vodim ovu organizaciju – punih trideset godina’. Ova Služba proglašena je najuspešnijom poljoprivrednom stručnom službom u čitavoj Srbiji.

Tokom svog radnog veka Vladimir Sabadoš vredno radi na unapređenju poljoprivrede i uvođenju novih sortnih i biljnih vrsta, na teritoriji ne samo Grada Sombora, već celokupnog Zapadnobačkog okruga. Član je Republičke komisije za priznavanje novih sorti, a predano radi i na prikupljanju i očuvanju starih sorti poljoprivrednog bilja. Stručnim radovima iz oblasti poljoprivrede učestvovao je na brojnim naučnim i stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu.

U njegovoj biografiji ostaje zapisano i sledeće: kao direktor Poljoprivredne sturčne službe radio je na realizaciji projekata Evropske unije USAID-a, od kojih su najzačajniji otvaranje Edukativnog centra za poljoprivrednike 2014. godine i projekat Jačanje kapaciteta u priznavanju biljnih sorti iz 2022. godine. Takođe član je Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, a sa svojim timom saradnika pripremio je kapitalnu monografiju ’’Zemljište, poljoprivreda i ruralni razvoj grada Sombora’’. Kao stečajni upravnik dao je značajan doprinos konsolidaciji poljoprivrednih preduzeća Klas u Svetozaru Miletiću kao i Agrodunav u Karavukovu – koja su danas uspešna preduzeća koja plasiraju svoje proizvode kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

U mladosti se amaterski bavio fotografijom i filmom, kao član Foto, kino i video kluba ’’Rada Krstić’’ u Somboru, iz te oblasti osvojio je više priznanja. Za njegove poslovne uspehe uvek su mu snažni oslonac bili supruga Svetlana i sin Saša. Svojim radom i delovanjem Vladimir Sabadoš je dao nemerljiv doprinos razvoju poljoprivrede Grada Sombora, ali i podizanju ugleda grada a dodela nagrade jedan je od načina da mu se Sombor oduži, rečeno je.

Primivši priznanje iz ruku zamenice gradonačelnika Ljiljane Tica, Vladimir Sabadoš je rekao: 

  • Želeo bih da vam se zahvalim na dodeljenoj nagradi i na ukazanoj časti da budem dobitnik Oktobarske nagrade grada Sombora za 2022. godinu. Za ovaj grad me vezuju najepše uspomene, a za ovaj prostor takođe. Pre tačno 50 godina, na današnji dan 21. oktobra 1972. godine bio sam kao učenik 7. razreda u delegaciji osnovne škole 21. Oktobar povodom Dana oslobođenja na prijemu kod tadašnjeg predsednika opštine. Danas te škole više nema.

U ovom zdanju 2006. godine najpre je Agroinstitut Sombor obeležio 50 godina postojanja, a 2008. godine na ovom mestu su nagrađeni najbolji učenici u akciji ’’Sačuvajmo stare sorte povrća’’, koji su je organizovali i sproveli uz pomoć grada zaposleni u tadašnjem Agroinstitutu a danas su u Poljoprivrednoj stručnoj službi. – Danas, 21. oktobra 2022. godine moje kolege predstavljaju naš zajednički rad, na međunarodnom naučnom skupu u Turskoj sa naslovom ’’Proizvodi i morfološke osobine autohtone paprike sorte Somborke’’ i to je još jedan značajan dan, kao poklon našem gradu- nastavio jeSabadoš:- Još jednom bih se zahvalio na nagradi, onima koji su me predložili i onima koji su me nagradili. Posebno želim da se zahvalim mojoj porodici, kolegama, saradnicima iz Poljoprivredne stručne službe, naučno-obrazovnih ustanova, pre svega fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, kolegama iz Ministarstva poljoprivrede, kao i drugim organizacijama iz zemlje i inostranstva sa kojima sam sarađivao tokom svih ovih četrdeset godina rada.

Sabadoš je još dopunio da će mu ova Oktobarska nagrada grada Sombora biti podsticaj koliko mu zdravlje i godine dozvole da nastavi rad na unapređenju poljoprivredne proizvodnje na području Zapadnobačkog okruga pa i šire.

U muzičkom-kulturnom sadržaju učestvovali su višenagrađeni učenici Muzičke škole ’’Petar Konjović’’ u Somboru i somborske Gimnazije ’’Veljko Petrović’’.

Fotografije: Srđan Ačanski

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

GUP Sombor povodom Međunarodnog dana starijih
Ulična trka Atletskog kluba Maraton Sombor – svi rezultati

Kategorije

Izbornik