Najnovije

Šok – Zoran Maširević, srpski filmski režiser i producent u Holivudu (Somborac) posle nezgode u kojoj je hvala Bogu dobro prošao, revoltirano: – Izem im Oskare!

(Naslovna fotografija: „Zakucavanje“ pijanog kamiondžije nakon nedavne dodele Oskara u radni ofis filmskog režsera i producenta Zorana Mašireviša, podsećanje na njegove uspešne filmske početke, deo naslovnog plakata kultnog filma „Granica“, Zoran na jednoj od više od 200 za sada, trka po Americi)

  • Desilo se ovo ružno i tužno odmah nakon uobičajeno glamurozne i veleekstravangante hronološki poslednje, ovogodišnje dodele Oskara u Americi, koju je prenosio čitav svet, a iz koje je mogao da nastrada niko drugi do Somborac u Holivudu, poznati srpski filmski režiser i producent, Zoran Maširević u toj gala – noći, 26. aprila gospodnje 2021, datum što će ga popularni somborski Mašir sigurno dugo pamtiti. Ono što mu se desilo prevazilazi svaku granicu (u stilu imena njegovog najpoznatijeg filma) normale ljudskog ponašanja, pa evo odmah da od reči do reči i vama dragi naši, iscitiramo šta nam je to Zoran napisao i odobrio da i vi to vidite, pa krenimo: 

– Ljudi slušajte / gledajte ovo… Jutros u Paramountu cirkus… Ja taman seo za desk uz prvu jutarnju kafu, uključio komp, kad booom eksplozija… Ja mislio bomba, zemljotres, nemam pojma… Kad ono neki lik, očigledno pijan od sinoćnih oskara, se iz sve snage zakucao u moj office bungalow. Probio ogradu, smrskao daske, razvalio zid. Bukvalno mi pomerio desk i prolio kafu po keyboard-u… Zaustavio se na 5 cm od mene, tačno za debljinu tog limenog zidića. Ovde nema tvrde gradnje zbog čestih zemljotresa, pa je sve od šperploče, kartona i tankog lima. Dakle, sasvim je moguće da ti pijani kamiondžija protutnji kroz spavaću sobu. Jebote, zamisli da pogineš u saobraćajki dok sediš za deskom? Jebali ih oskari!

————-

Naravno, svi se rado sećamo Zoranovog kultnog igranog filma, Granica, koji je ubrzo nakon osvajanja Velike Bronzane arene na najpoznatijem jugoslovenskom festivalu u Puli postao i ostao sve do danas i ubuduće jednako popularan i tražen. Kuriozitet je da je to bila i poslednja zajednička „Pula“ pred raspad bivše države a Zoran baš simboličnim naslovom – Granica, kao da je sudbonosno ispričao upečatljivu filmsku priču u trenucima dok smo još svi u SFRJ bili zajedno a on, iako prvi put na smotri najvećih, osvaja jedini sa prostora Srbije jednu od glavnih nagrada. I ispostavilo se, i poslednji.

Tražen potom u filmskoj svetskoj prestonici Holivudu, seli se u USA, gde se sprva dokazuje u više stručnih uloga kao inače jedan od tipičnih predstavnike glasovite Praške škole i to u više rola, i kao režiser, ali i uspešan producent, scenarista, urednik filmskih programa najpoznatije svetske filmske kuće, Paramount…

Svestranom filmskom umetniku Mašireviću, uz film, njegovo „drugo ja“ je sport. Interensantno, u najmlađim danima, u rodnom Somboru, najpre je iskazivao sportski talenat i igrao u tada saveznom rukometnom ligašu Agrosavezu, a veliki je kako za sebe voli da istakne – fubalski fanatik i danas – kao što smo već pisali, nije bilo staze od 5 ili 10 kilometara koju nije pretrčao pa Americi u zvaničnim takmičenjima, te brojka koja već oho-ho prelazi 200 istrčanih srednjih atletskih pruga, takođe je – već fantastična.

(Odrasli smo zajedno, deli nas jedva nešto više od pola godine razlike. Roditelji koje smo u samo godinu dana mi kao jedinci, ispratili prošle zime na možda neki bolji svet, nema tome ni dve godine… bili su nerazdvojni kao i nas dvojica. Uz naravno, naše drugarice i drugare „iz kraja“ koji su svi igrom sudbine, kada smo imali 3,4,5…godina, postali danas ono u svojim profesijama što smo i u tim klinačkim godinama „pravim cirkus-predstavama“ u našim velikim baštama izmišljali, stvarali i želeli… Zato znajući Zorana, neka je on to samo „lanuo“ sad nakon preživljenog Oskaka, onako, „po srpski“, duhovit i lucidan – a kako i ne bi inače bio takve kovi jedan vrstan filmski režiser… pa mu, ubeđen sam nećete zameriti, na ovoj rečenici na kraju obraćanja meni ali i svima vama dragi naši čitaoci, jer isto, rekao bih, da sam na njegovom mestu bio – i ja. A i rekao sam i glasno izgovorio pišući ovaj tekst, sa ovog mesta tu „preko Okeana koji nas samo fizički deli“ pa ću stoga veoma rado ponoviti odnosno citirati reči zaključka mog drugara filmadžije par-exelans Zorana Maširevića – jebali ih oskari! – prim. aut. Siniša Stričević, gl. odg. ur. Novog Radio Sombora

Dodao bih, da, i to je Amerika!

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

In memoriam: Miroje Pavličić (1954-2020) +
Besplatna rehabilitacija u banjama za penzionere

Kategorije

Izbornik