Najnovije

Socijalno-ekonomski savet: Sindikati odbili Vladin predlog nove minimalne cene rada

FOTOPRINTSCREEN edit: AcanskiS 

  • Reprezentativni sindikati ni na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nisu prihvatili predlog Vlade Srbije da se minimalna cena rada, koja u ovoj godini iznosi oko 42. 000 dinara mesečno, uveća za 17 odsto, objavio je portal Nezavisnost.org

Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata ostali su dosledni svom starom zahtevu da „minimalac“ ne sme biti niži od vrednosti najniže potrošačke korpe, koja je podgrejana poskupljenjima uveliko nadmašila 52.000 dinara koliko je iznosila u junu.

Inače, Socijalno-ekonomski savet je 2018. zauzeo jedinstven stav da se najkasnije za tri godine minimalna cena rada izjednači sa cenom najniže potrošačke korpe. Ni pet godina kasnije Vlada taj dogovor ne želi da ispoštuje.     

Očekuje se da u skladu sa Zakonom o radu (član 112) Vlada na svojoj sednici narednog četvrtka sama donese odluku o iznosu nove minimalne cene rada za 2024. godinu.

Biće to 11 put za poslednjih 12 godina da Vlada jednostrano, bez saglasnosti sindikata, odlučuje o „minimalcu“ koji po nekim procenama danas prima više od 400.000 zaposlenih u Srbiji, objavio je portal Sindikata „Nezavisnost“.

 

edit: AcanskiS © Srđan.A

Medijska pažnja i pratnjaNovi Radio Sombor

Povezani članci

Најава дешавања: Едукативно предавање намењено матурантима средњих школа са територије града Сомбора
ZavršenI radovI na rekonstrukciji zgrade Mesne zajednice „Telečka“.

Kategorije

Izbornik