Višejezično

19. Slamarsko slikarska kolonija Udruženja građana „Bunjevačko kolo“

 

  • Svečanim otvaranjom izložbe slika sa 19. slamarsko-slikarske kolonije Udruženja građana Bunjevačko kolo, zaokružen je projekat umitnika ovog udruženja

Projekat je započet početkom juna kad je u salaškom mistu Gradina održana umitnička kolonija na kojoj su zajednički stvarali i slikari i slamarski umitnici. Ambijent salaša, dobra energija i inspiracija koja se neminovno rađa pod četkicom i vištim prstima talentovani umitnika bila je osnova za nastanak novi slika.

Kako red i tradicija nalaže, goste i umitnike je na početku kolonije pozdravio pridsidnik Udruženja Dejan Parčetić  koje je umitnicima uručio platna, boje i slamarski alat. Nuz osveženje i dobre tamburaše koji su ulipšali i oplemenili druženje umitnika i gostiju kolonije, slikari su svoje slike finiširali u večerinjim satima, u smiraju litnjeg junskog dana. A dvadeset i šest nastali umitnički dila je svoje okvire i prvu publiku dobilo u Galerijskom prostoru Gradske biblioteke Karlo Bijelicki.

Na slikama nastalim rukom slikara i slamara, zabilužene su umitničke impresije, osićaji i likovni izkazi kojima je osnovni motiv bio priroda i bački pejsaži al i urbani varoški motivi.

Na otvaranju izložbe, nuz prigodan muzički program, umitnike i goste je pozdravila podpridsidnica Bunjevačkog kola Aleksandra Medurić Kalčan a rič kritike i čast da izložbu otvori imo je književnik, likovni i pozorišni kritičar David Kecman Dako, ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade grada Sombora. Kecman je istako vridnost i veličinu slamarski umitnica prije sveg zbog trodimenzionalnosti njevog umitničkog izkaza i motiva koje su, osim tradicionalni salaški, somborske slamarske pridstavile na svojim slikama a pri tom, misleć prije sveg na slike znameniti varoški crkava i zgrada urađeni u slamarskoj tehniki.

Koloniju slikara i slamara Bunjevačkog kola podržo je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i grad Sombor.   

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium “Uvek na licu mesta“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Medijskom Konkursu za 2023. godinu.

 

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Rejon 24 – promocija knjiga Borisa Džinića
Marásek István első lett az Országos Tekeversenyen

Kategorije

Izbornik