Sport

SBK „Speeder“ Sombor: Katarina trijumfovala na mastersu

Na pobedničkom postolju – Katarinin masters u Bratislavi

  • Katarina Blažev, članica somborskog SBK „Speeder“ osvojila je masters turnir u krosmintonu serije 1000 bodova u Bratislavi u kategoriji kadetkinja. Takođe je u kategoriji parova za juniorke osvojila bronzano odličje sa Slovakinjom Hadukovom. Ostvarivši izuzetan uspeh, bila je jedan od najuspešnijih takmičara na prestižnom turniru

Slovak Open je prvi masters turnir serije 1000 bodova u poslednjih nekoliko godina, još od 2020. godine kada su zbog pandemije COVID-a turniri tog ranga obustavljeni. Turnir je privukao veliki broj takmičara u svim uzrasnim kategorijama i po svim merilima bio je na nivou evropskih prvenstava.

Prvog takmičarskog dana igrane su sve kategorije parova i grupne faze pojedinačnih seniorskih i veteranskih kategorija, dok su drugog takmičarskog dana igrane mlađe kategorije i završnica seniorskih kategorija. Za somborski klub nastupali su i Uroš Lukač, Alida Jerković, Boris Jerković i Simana Matković.

Prvog dana turnira Katarina Blažev i Saša Hajdukova su, kao četvrti nosioci u kategoriji parova za juniorke, bile slobodne u osmini finala, zatim su pobedile u četvrtfinalu, ali su u polufinalu poražene od prvih nosilaca Slovakinja Jančakova/Michalikova, te su podelile bronzano odličje. Uroš je igrao u paru sa Slovakom Koščakom ali su poraženi u osmini finala juniorskih parova.

Svoje mečeve u pojedinačnoj veteranskoj kategoriji igrala je i Simana Matković. U prvom meču, poražena je u neizvesnom duelu od Mađarice Farkas, u narednom je trijumfovala protiv Slovakinje Sčavnicke, a u poslednjem meču grupne faze poražena je od prve nositeljke turnira – Poljakinje Jagiello, te nije uspela da se plasira u nastavak takmičenja.

Alida Jerković je odlično odigrala svoje mečeve u grupi, lako savladala Nemicu Huber i Slovakinju Hiščakovu, a zbog izostanka nosioca grupe obezbedila je direktan prolaz u četvrtfinale narednog dana.

Boris Jerković je u grupnoj fazi opravdao ulogu favorita i prvog nosioca turnira. Pobeđeni su Nemac Schoene, Letonac Logošs i Nemac Kaatz, te se Boris plasirao dalje u narednu fazu takmičenja.

Drugog takmičarskog dana Boris je u osmini finala lako savladao Letonca Žogotsa, ali ga je u četvrtfinalu eliminisao Nemac Lutz, koji je poražen tek u finalu. Alida je takođe eliminisana u četvrtfinalu seniorki od Letonke Logoše.

Urošu je ovaj turnir bio prvi nastup u kategoriji do 16 godina, a svoj prvi meč je odigrao najbolje i napravio iznenađenje pobedivši drugog nosioca turnira, Poljaka Milona. Nakon toga je u neizvesnom meču, i ispostaviće se ključnom, poražen od Letonca Blausa. U poslednjem kolu grupne faze nije imao dovoljno energije te ga je pobedio Slovak Legath. Uroš je zauzeo treće mesto u grupi i završio takmičenje podelom petog mesta.

Katarina je loše ušla u prvi meč i doživela poraz od svetske prvakinje Župevc, međutim odlično je odreagovala i u narednom meču pobedila drugog nosioca Poljakinju Gorčicu, što joj je omogućilo plasman u polufinale. U polufinalu je odigrala još bolje i pobedila Slovenku Bervar a u finalu je potpuno nadigrala prvog nosioca turnira, Slovakinju Michalikovu i potpuno zasluženo došla do prvog trofeja serije 1000 u karijeri.

Sa značajnom količinom novih bodova, somborski takmičari trenutno zauzimaju visoke pozicije na svetskoj rang listi. Katarina je skočila na drugo mesto, Uroš je osvojio svoje prve bodove u kategoriji sa godinu dana starijim dečacima i zauzeo je 26. mesto. Alida je skočila na 15. mesto, Boris je zadržao drugo mesto, dok je Simana zadržala svoju 8. poziciju na rang listi.

Naredne subote, 13. maja SBK „Speeder“ organizuje klupsko takmičenje i predstavljanje sporta povodom Svetskog dana krosmintona, na travnatim terenima pomoćnog igrališta FK ŽAK sa početkom u 14 časova i ovom prilikom poziva sve zainteresovane da dođu i upoznaju se sa sportom. Svi zainteresovani će biti u prilici da probaju krosminton i vide naše najbolje takmičare.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Karatisti „Dušana Staničkova“ sa zlatom, srebrom i 4 bronze na prestižnom Dunav kupu u Beočinu
43. Somborski polumaraton – obustava saobraćaja, informacija i poziv za podršku

Kategorije

Izbornik