Ekonomija

RZS: Skoro 10 odsto manje izdatih građevinskih dozvola u Srbiji nego lane (prosečna površina stana 71,9 m2)

 

  • Republički zavod za statistiku objavio je najnovije rezultate o izdavanju građevinskih dozvola i drugim pojedinostima u vezi sa ovom oblašću. U junu 2022. izdato je 2.187 građevinskih dozvola, što predstavlja smanjenje od 9,7% u odnosu na isti period prethodne godine

Od ukupnog broja dozvola izdatih u junu, 78,1% dozvola odnosi se na zgrade, a 21,9% na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 79,0% dozvola izdato je za stambene, a 21,0% za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (75,4%).

Prema dozvolama izdatim u junu 2022. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.629 stanova, s prosečnom površinom od 71,9 m². Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 8,9% stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 142,6 m², a 90,0% stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 63,8 m².

Predviđena vrednost radova novogradnje u junu 2022. iznosi 81,5% od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 26,5% od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Zlatiborska oblast (13,9%), Rasinska oblast (12,2%), Južnobačka oblast (8,6%) i Sremska oblast (7,1%), dok se učešća ostalih oblasti kreću od 0,1% do 5,7%.

Među 25 oblasti u Srbiji, Zapadnobačka oblast nalazi se pri začelju, na 23. mestu (računa se predviđena vrednost radova u mil. RSD za dve kategorije: novogradnju i ostale vrste radova), a kompletan grafikon možete da pogledate u naslovnoj fotografiji, odnosno slajdu u dodatku rubrike).

Metodološka objašnjenja

Podaci o izdatim građevinskim dozvolama preuzimaju se iz Centralne evidencije objedinjenih procedura, koju, prema Zakonu o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS“, broj 132/14, član 8), vodi Agencija za privredne registre.

U okviru ovog istraživanja, pojmom „građevinska dozvola“ objedinjuju se građevinska dozvola za izgradnju građevinskog objekta i rešenje kojim se odobrava izvođenje radova po članu 145. Zakona o planiranju i izgradnji. Izdate građevinske dozvole i odobrenja za izvođenje radova na osnovu usaglašenog zahteva obuhvaćeni su samo ako je izgradnja prvi put odobrena. Obuhvataju se dozvole za sve vrste građevina opisane u Klasifikaciji vrsta građevina, tj. za zgrade i ostale građevine, i prikazuju se po teritorijama na kojima će se izvoditi planirani radovi u zemlji.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže pojedinim podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju (ukupno).

Detaljna metodološka objašnjenja ovog istraživanja nalaze se na sajtu Republičkog zavoda za statistiku:

https://www.stat.gov.rs/istrazivanja/methodology-and-documents/?a=05&s=0.

Tagovi: , ,

Povezani članci

JKP PROSTOR Sombor: Izgrađeni toaleti na fudbalskom stadionu u Stanišiću
JKP PROSTOR Sombor: Akcija komunalnog uređenja Velikog katoličkog groblja u Somboru

Kategorije

Izbornik