Ekonomija

RZS: Objavljeni podaci o navodnjavanju u Srbiji za prošlu godinu

 

  • Za navodnjavanje je u 2022. godini ukupno zahvaćeno 99.355 hiljada kubnih metara vode, što je za 7,3% više nego u prethodnoj godini. Najviše vode crpelo se iz vodotokova – 89,8%, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže 

Kako objavljuju na svom sajtu u Republičkom zavodu za statistiku Srbije najzastupljeniji tip navodnjavanja bio je orošavanjem. Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8% površine, kapanjem 8,1% površine, a površinski se navodnjavalo svega 0,1% površine.

Tokom 2022. godine u Republici Srbiji navodnjavano je 54.639 hektara poljoprivrednih površina, što je za 4,6% više nego u prethodnoj godini. Oranice i bašte (sa 93,4%) imaju najveći udeo u ukupno navodnjavanim površinama, a potom slede voćnjaci (sa 5,4%) i ostale poljoprivredne površine (sa udelom od 1,3%).

Istraživanjem o navodnjavanju obuhvaćeni su poslovni subjekti i zemljoradničke zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom i uslugama u poljoprivredi odnosno, one koje upravljaju sistemima za navodnjavanje.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

RFZ: Konkurs za dugoročne kredite za trajna obrtna sredstva
Radna grupa PKS i resornog ministarstva za podršku domaćem agraru

Kategorije

Izbornik