Turizam

Roming vas može koštati i do 600 dinara po minutu

 

Piše: Julijana Vincan (https://biznis.rs/)

PRE POLASKA NA PUT NEOPHODNA DETALJNA KONSULTACIJA SA MOBILNIM OPERATOROM

Ako se upravo spremate za letovanje, uz pakovanje kofera dobro je proveriti i kakve su cene rominga za telefoniranje ili korišćenje interneta u inostranstvu, kako vas po povratku sa odmora ne bi dočekali astronomski telefonski računi. Korišćenje telefona van granica naše zemlje podleže drugačijem tarifiranju, uglavnom znatno skupljem, pošto se za slanje poruka ili pozive vaš uređaj povezuje na mrežu nekog lokalnog operatora.

Ipak, poslednjih godina stigle su i pojedine olakšice za korisnike. Tako su u julu 2021. godine domaći mobilni operateri smanjili međunarodne tarife za saobraćaj ka Grčkoj između 50 i 99 odsto, a sličan cenovnik i dalje važi. Takođe, od tog dana ukinut je i roming između zemalja Zapadnog Balkana, odnosno Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedobnije i Albanije. To znači da državljani ovih zemalja mogu međusobno da komuniciraju po istim cenama i pod istim uslovima kao i kod kuće.

Najavljeno je i da će od 1. oktobra ove godine cene mobilnog interneta između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana biti niže. Smanjenje cena biće uvedeno postepeno, kroz nekoliko faza, zaključno sa 2028. godinom, sa ciljem kreiranja još povoljnijih tarifa, a najavljeno sniženje cena u oktobru predstavlja prvu fazu.

Naime, operatori su dogovorili maksimalne nivoe cena od oktobra 2023. do 2028. godine, tako da će maksimalna cena za jedan gigabajt (GB) prenosa podataka u romingu iznositi 18 evra od 1. oktobra ove godine, 14 evra od 2026. godine, i devet evra od 2028. godine. Operatori su se obavezali da korisnicima omoguće ponudu ili paket koji će odgovarati ovim uslovima u pomenutom periodu.

Ipak, iako su cene usluga za roming u zemljama Zapadnog Balkana ugovorene sa mobilnim operatorom u okviru paketa na koji se korisnici odluče prilikom kupovine, kada je u pitanju internet postoje određene specifičnosti.

Kada potroši sve mobilne podatke koje ima u svom paketu, korisnik dok je u romingu u zemljama Zapadnog Balkana treba da plaća dodatnu potrošnju po posebnoj ceni. Postpejd korisnici imaju ograničen broj podataka, i upravo zbog toga svi operatori nude dodatke za internet, koji najčešće traju nedelju dana, a cena zavisi od kompanije do kompanije i paketa koji se odabere.

Nakon istrošenih mobilnih podataka, dodatak za internet kreće se od 300 do 2.500 dinara u MTS-u, od 900 do 2.500 dinara u Yettelu, i od 800 do 4.000 dinara u A1, u zavisnosti od toga koliki se paket uzme, odnosno koliko megabajta na koliki vremenski period.

Usluge Telekoma, A1 i Yettela u romingu, van navedenih zemalja, uglavnom su od oko 50 do 400 dinara po minutu poziva, i od četiri do preko 50 dinara po poslatoj sms poruci, dok se cena prenosa podataka, odnosno korišćenja mobilnog interneta kreće od 100 dinara po megabajtu (MB).

Ipak, iako svaki od mobilnih operatora ima svoj način računanja troškova rominga, cene najviše zavise od udaljenosti zemalja iz kojih se korisnik povezuje na mobilnu mrežu.

Zahvaljujući sporazumu iz jula 2021. godine, cene minuta, poruka i internet saobraćaja ka Grčkoj, i iz Grčke, znatno su niži u odnosu na druge države. Same roming tarife razlikuju se u zavisnosti od mobilnog operatora zbog načina na koji ih svrstavaju, a na osnovu udaljenosti od Srbije.

Cene rominga u Grčkoj (u dinarima) od do
Minut dolaznog poziva 4 50
Minut odlaznog poziva 19 50
SMS poruka 4 20
Megabajt (MB) mobilnog interneta 1 dinar /
Cene rominga u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji (u dinarima) MTS A1 Yettel
Minut odlaznog poziva 102 99 120
Minut dolaznog poziva 36 99 50
SMS poruka 24 29 50
Prenos podataka (mobilni internet) 60 dinara (100 kB) 1.014 dinara (1 MB) 9,9 dinara (prvih 5 kB), 100 dinara (još 100 kB)

A1 ima jednake cene za sve evropske zemlje.

Cene rominga u ostatku Evrope (u dinarima) Yettel MTS
Minut odlaznog poziva 180 150
Minut dolaznog poziva 60 42
SMS poruka 35 30
Prenos podataka (mobilni internet) 10 dinara (prvih 5 kB), 110 dinara (još 100 kB) 72 (100 kB)

Takođe, važno je napomenuti i da je roming aktivan i u avionu, koji spada u međunarodni vazdušni prostor, i najskuplje se tarifira. Iz njega se mogu obavljati pozivi i slati poruke čak i tokom leta. MTS to nudi zahvaljujući saradnji sa Aeromobile iz Norveške, ali napominju da se ne sme koristiti roming tokom poletanja i sletanja. U najskuplju zonu 5 spadaju i pomorske mreže.

Ovu zonu MTS tarifira sa 480 dinara za minut odlaznog poziva, 120 dinara za minut dolaznog poziva, 120 dinara za SMS i 240 dinara (100 kB).

Korišćenje globalne satelitske i međunarodne mreže Yettel naplaćuje 600 dinara po minutu odlaznog poziva. U navedenom prostoru se A1 roming tarifira 299 dinara za odlazne i dolazne pozive, a internet 299 dinara (100 kB).

To znači da vas korišćenje 1 MB interneta može koštati skoro 3.000 dinara, a 10 minuta razgovora 6.000 dinara, što znači da treba veoma oprezno i pažljivo koristiti roming u stranim zemljama, a posebno u međunarodnim vazdušnim i vodenim prostorima.

Foto: Pixabay.com


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Auto trka za Pehar Grada Sombora
U Apatinu održan 18. tradicionalni skup kolekcionara

Kategorije

Izbornik