Kultura

Repertoar glavnog takmičarskog programa 5. Somborskog filmskog festivala

Naslovna fotografija, sa prošlogodišnjeg festivala; izvor: Sombor film festival

  • Pet filmskih ostvarenja iz zemalja Dunavsko-panonske regije biće prikazano u okviru Glavnog takmičarskog programa 5. izdanja Somborskog filmskog festivala koji traje od 11-14. jula

Nakon projekcije filma „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović, kojim svečano počinje festivalski program manifestacije, publika Somborskog filmskog festivala imaće priliku da pogleda, u okviru Glavnog programa, sledeće naslove –  „Dobro došao kući brate“, „Kajmak“, „Praznik rada“ i „Falsifikator“.

  • Nit koja spaja filmove jeste poigravanje sa predrasudama“, izjavio je selektor Somborskog filmskog festivala Dejan Dabić i dopunio: – U pitanju su nacionalne, političke, seksualne ili je pak po sredi samo potreba da se predrasude prevaziđu. Svaki autor iz svog ugla pristupa temi, ali ono što je zajedničko jeste podsećanje na to koliko su predrasude prisutne, koliko nas sputavaju, ali i isto tako koliko mogu biti opasne.

Film “Dobrodošao kući, brate” nastao je u slovačko-češko-srpskoj koprodukciji i donosi priču o ljubavi Slovakinje i Mađara na vojvođanskim prostorima. Autor se na duhovit način poigrava sa eksplozivnim balkanskim mentalitetom i predrasudama. Film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Lisabonu, a u Srbiji publika je do sada imala priliku da ga pogleda samo u Bačkom Petrovcu gde je snimljen, Novom Sadu i pet slovačkih sela.

Milčo Mančevski, renomirani autor ovenčan venecijanskim Zlatni lavom i mnogobrojnim međunarodnim priznanjima potpisuje novo ostvarenje „Kajmak“. Po rečima autora film nije moguće žanrovski definisati već ga on karakteriše kao „bezobrazan film“. Film donosi priču o dva ljubavna trougla u jednom komšiluku. Radnja je smeštena u moderno Skoplje i to na mesto gde se nova staklena zgrada nadvila nad trošnom kućom i na taj način besramno približila dva različita sveta. Među likovima nema ničeg što ih povezuje sve dok ih na kraju sudbina ne spoji na veoma bizaran način.

Film „Praznik rada“ bosanskog reditelja i scenariste Pjera Žalice, donosi nam priču o posleratnom Sarajevu u kome nacionalne i političke tenzije izbijaju na videlo tokom pripremanja prvomajskog Praznika rada. Komšije se spremaju za proslavu kada jednog od njih uhapse pod optužbom da je ratni zločinac. Njegov sin želi da otkrije istinu o ocu, dok komšiluk debatuje da li je primereno slaviti praznik usled novonastalih okolnosti. Uloge u filmu su ostvarili – Branka Katić, Boris Isaković. Jasna Žalica, Muhamed Hadžović, Dženita Imamović Omerović, Vedran Đekić, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Branimir Popović, Admir Glamočak i mnogi drugi.

Uzbudljivi nemački film “Falsifikator” Megi Peren biće takođe prikazan u okviru Glavnog programa Somborskog filmskog festivala. Film prati život mladića jevrejskog porekla tokom II Svetskog rata koji lažirajući dokumenta pokušava da nastavi “normalan” život, ali na samom kraju i da se spasi. Radnja filma zasnovana je na istinitoj priči i podseća nas na to kako predrasude mogu da dovedu do tragičnih istorijskih događaja.

Somborski filmski festival biće održan podsetimo, u periodu od 8. do 14. jula, s tim što su prvi dani rezervisani za predfestivalski program (8, 9, 10. jul), nakon čega se nastavlja sa Festivalskim programom koji se sastoji od više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je Kada bi Sombor bio Holivud i drugo.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Film „Ovuda će proći put“ otvara 5. izdanje Somborskog filmskog festivala
U Somboru održan treći „Somborica fest“

Kategorije

Izbornik