Višejezično

Rejon 24 – promocija knjiga Borisa Džinića

01

  • Promocija romana „Rejon 24“ Borisa Džinića popunila je salu odiljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ do poslidnjeg mista.  U ime domaćina, Nataša Turkić, direktorica biblioteke, pozdravila je na početku publiku i  pridstatvila  pisca koji je rodom iz Čonoplje a potom su o romanu, kroz kroz divan s novinarkom Tamarom Stojković, što god više kazali sam autor Bori Džinić i dr Kristijan Vekonj, filolog.

Izuzetno emotivna knjiga, sjajna kombinacija žanrova di je fantastika samo fini začin. Prvenac  mladog Borisa Džinića, nasto je, kako kaže, u zdravo izazovnom trenutku njegovog života što je opridililo njegov poslovni fokus i pribacilo ga od ideje o pripovitki do romana.

-Ja sam želio da pokažem najobičniju ljudsku porodičnu priču, odnos između oca i ćerke i, iako ja nisam otac, drugi kažu da sam taj odnos dobro uspio  prikazati . Zapravo sam tio da pokažem da u i nekom najgorem mraku ima uvik izlaza, uvik postoji svitlo koje nas vodi i kojem treba da stremimo. Nada umire poslidnja.

Prinoseć svoje utiske o romanu, novinarka Tamara Stojković istakla je da   – ono što je najkarakterističnije za Borisov prvenac jeste što je to životna priča koju, čitajući je,  nisam mogla sam ni pomisliti  da je autor neko kome je ovo prvi roman, pomislila sam i da je rič o nikom stranom autoru… Ovo je sjajan prvenac  i toplo ga priporučujem svima.

Dr Kristijan Vekonj, filolog ističe dag a je najprije privukla je naslovna strana knjige  ko i činjenica da je autor Somborac  pa stoga nije bilo dileme pročitat je il ne.

– Ova knjiga otrese čitaoca al na lip način, a fantastika je tu da malo začini sve, tako da čitalac misli da je izolovan i daleko a opet ositi sve.  U naučnu fantastiku je na odličan način upakovo životnu pripovitku bukvalno nabijena emocijama i vrlo umišno postigo da priča nije otužna- istoko je dr Vekonj.

Iako je radnja romana smištena na drugu planetu, Borisovi opisi odaju I pripoznaju predele koje autor nosi iz vrimena svojeg odrastanja.

-Ljudi koji me poznaju iz Čonoplje i Sombora sigurno će u nikim od opisa pripoznat ono što je pripoznatljivost predela somborske varoši pa i Čonoplje. Ipak, ja sam tu odrasto… kaže Boris.

Zaplovivši u književne vode, svoju osnovnu struku – novinarstvo – Boris je, za sad ostavio u drugom planu. Kako kaže, nikad se ne zna al za sad, novinarstvo ostaje u drugom planu.

Knjigu „Rejon 24“ objavilo je „Dokaz izdavaštvo“ koje, iako do tad nije objavljivalo domaće pisce, već samo privode, nije ostalo imuno na dobru pripovitku i otvorena je nova edicija u kojoj je izdat i roman Borisa Džinića.

I dok se čitalačka publika upoznaje sa Rejonom 24, Boris već uveliko radi I to papalelno na dva romana pa se nove pripovitke mladog Džinića mogu očekivat već do godine.19

 

 

 

 

 

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Povezani članci

Bordás Győző kapta az idei évi Herceg János Irodalmi Díjat
19. Slamarsko slikarska kolonija Udruženja građana „Bunjevačko kolo“

Kategorije

Izbornik