Najnovije

Razgovor s povodom: Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“ i Somborskog filmskog festivala

 

 

  • Pred brojnim ljubiteljima filma je 4. Somborski filmski festival koji će, kao što smo već izveštavali, biti održan od 11 – 15. jula. U ovom nedeljnom intervjuu donosimo pojedinosti u intervjuu sa Vesnom Šašić, direktorkom organizatora, Kulturnog centra „Laza Kostić“ i čitave ove manifestacije, sa kojom smo porazgovarali nakon otvaranja izložbe u ulici Laze Kostića čija je autorka, „U susret festivalu“

* Po čemu će 4. Somborski filmski festival biti karakterističan, naravno, sačuvaćemo i neke tajne da bi posetioci bili, iovako znatiželjni, doživeli što više iznenađenja?

– Izuzetno sam se potrudila da pre svega svi posetioci grada Sombora kao i naše sugrađanke i sugrađani budu dobro informisani o programu festivala ali i o nekim posebnostima koje nosi svaki film, koji se takmiči, ali i o onima koji su u pratećim selekcijama, i takođe imala sam želju da privučemo publiku na ovaj prateći deo programa Espreso u 11 kao i programa za decu, a prvi put u Somboru na otvranju festivala nastupaju solisti Pozorišta na Terazijama. To je jedna ekskluziva, pošto dugo, od vremena korone, oni su nastupali samo u pozorištu i to ne onako često kao što je to bilo uobičajeno, ali u svakom slučaju igrani su mjuzikli, ovog puta u nekom malo drugačijem svetlu. Dolaze nam Mina Lazarević, Ivana Knežević, Žarko Stepanov, koji inače i nose repertoar Pozorišta na Terazijama, zaista vrhunski stručnjaci i na polju pevanja i na polju glume i zaista divne, prijatne osobe, verujem da će našim sugrađanima biti veoma prijatno i drago, i da se druže, i da čuju od njih u kojim predstavama igraju…

* Možete li nam otkriti još neke detalje?  

– Struktura festivala je ista kao i prethodne godine, imamo pet selekcija, počev od pretfestivalskog programa, koji je namenjen deci, ovoga puta zaista jednim izuzetnim filmom Raše Andrića „Leto kada sam naučila da letim“, gde je odlično ispričana jedna životna priča… mislim da će naši najmlađi i uživati u filmu a i imati šta da nauče… pripremili smo i originalnu radionicu za mališane.

Vesna Šašić poželela je posebno da kaže:

  • Uvek ističem i podršku Filmskog centra Srbije i podršku Niškog kulturnog centra i Mreže kinoprikazivača Srbije i ove godine mogu da najavim da smo ostvarili saradnju i sa Fakultetom dramskih umetnosti, pa ćemo u Gradskom muzeju u 18 časova 12. jula otvoriti izložbu „Vek i po srpske škole glume“. Takođe istakla bih jedan doktorski rad koji ćemo prikazati u okviru programa Espreso u 11, to je film Ognjena Rakčevića o Svetozaru Gligoriću, našem nenadmašnom šahovskom velikanu.
Somborci će pozdraviti eminentna umetnička imena

– Dolaze nam zaista eminentna imena srpskog filma, naglašava direktorka: – Na otvaranju očekujemo Svetozara Cvetkovića koji je ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo „Specijalni Ernest“, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Vajar Zoran Ivanović je autor izuzetnih statueta pionira jugoslovenskog filma Ernesta Bošnjaka, za najbolji film i za životno delo.

Novost ove godine, saznajemo, je nova nagrada, nazvana zapravo po filmskoj kući Ernesta Bošnjaka „Bojer“ – takođe autorski rad – grafičara Novaka Novakovića– Filmovi u okviru glavne selekcije su zaista izuzetna ostvarenja, možda i najbolja koja smo imali ove godine, radujem se što ćemo ugostiti film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“, sa savremenom tematikom. Ugostićemo takođe i film Miodraga Pušića, dolazi nam i Branko Šmit iz susedne nam Hrvatske, Goran Ivanović filmski kritičar takođe će nam biti gost, ove godine gospođa Brana Lovre radi pi-ar, tako da eto, imamo nešto drugačiju promociju festivala… već veoma spremni, očekujemo realizaciju festivala, ostali su samo neki detalji, moram da pohvalim prijatelje festivala, Somborce… i Star Taxi i Janović… odlučili su da podrže festival, to je nešto što me jako raduje jer vidim da Somborci polako prepoznaju značaj ovog festivala.

Takođe direktorka Šašić se zahvaljuje i lokalnoj samoupravi, gradonačelniku Antoniju Ratkoviću koji “uvek ima razumevanja za nas umetnike“ kako kaže, i predsedniku Skupštine grada Sombora Zoranu Rusu koji zaista podržava ovaj filmski festival:

  • I ono što mi je jako značajno jeste da je Somborski filmski festival prepoznat i van granica našeg grada, uključen je u prekogranični projekat saradnje, Festival evropskog filma od stranice Subotice-Palića, i u Segedinu, gde smo imali zaista fenomenalnu prezentaciju na Festivalu „Žigond Vilmoša“ pa ćemo prezentaciju imati posle našeg i na Subotičkom festivalu…

– Na prvom jubilarnom dakle narednom 5. Somborskom filmskom festivalu već može da se najavi jedna velika izložba ’U susret festivalu’, ali sa prijateljima i partnerima iz Republike Mađarske, ne bih da otkrivam za sada sve detalje…

Stalna podrška mladim snagama 

O Puli… o svojoj fascinaciji kada je prvi put bila u Puli na najvećem decenijama jugoslovenskom filmskom festivalu i šire sa kojim smo u pandan stavili naš Somborski danas što je kroz doživela kao veliki kompliment a mi zaista smatramo da je tako (prim. aut)… O zaključku da nema „malih festivala“, o entuzijazmu, dogovorima, odmah – radu za sledeći festival a da je aktuelni tek završen, pozitivnoj energiji koju donose kolege i prijatelji. O želji za afirmacijom mladih autora, reditelja, glumaca, i naravno, ustanovi koju vodi. Ali i o konstataciji kritike sa kojom se naš medij potpuno slaže, da su dve Koštane do sada najbolje pozdravljene i od strane kritičara i publike, uz Maju Odžaklievsku, to je upravo Vesna Šašić (i pod svojim devojačkim prezimenom Paštrović kada u prestonici rođena Somborka dobija i danas ovacije a Koštana u njenoj glavnoj ulozi očekuje već 90. izvođenje…).

Zatim, kako je „iskoristila“ svoju dosadašnju karijeru da bi u Sombor stigla najrenomiranija imena, o svemu tome moće ćete da čujete zanimljive detalje u intervjuu u celosti, u programu našeg inernet radija kao i ovde na ovoj stranici (objašnjenje – pogledajte dole).

Još jedna ekskluziva: najava škole baleta… od oktobra, ali i o iznenađenjima tokom festivala, druženjima „gde svi nastupamo“… „ponekada ostanemo kompletno u raspravi, u kritici filma, dok pored nas svira muzika ali cela ta ekipa gostiju je ’zauzeta’ komentarisanjem prikazivanih filmova i to je nešto što mene oduševljava…“ Ono što je i autora intervjua posebno impresioniralo je stalna podrška i tokom razgovora sa Vesnom – njena podrška mladim snagama koju u svakom tako reći odgovoru, ističe. Ako je reč ne samo o glumcima, rediteljima, već i producentima, scenaristima, svima koji čine budućnost našeg filma, a ima ih napominje, baš za svaku pažnju.

  • No biće tu sa nama, i legenda filmske produkcije, Feti Dautović, kao i jedan izuzetan profesor Sava Bojović, pa Dejan Dabić koji će promovisati pet izdanja na festivalu, Goran Mitić, Goran Jovanović, zato uvek rado pozivam publiku na te razgovore o tome, šta je važno u filmu, kako možete da ga gledate, na sopstveni način ga doživite, to je pravi način za mladu publike, kako da zavolite bioskop i film…
Festival u usponu 

– Eto toliko sam pričala o festivalu zato što mi je toliko stalo da on poraste, da ostane za neke generacije, da nekako sagledam širu sliku i da pokušam da ustanovim neki nivo ispod koga ne smemo da idemo, jer mislim da ovo sve što radimo u Kulturnom centru može ostati nekim novim kulturnim stvaraocima kao jedan dobar primer kako raditi u kulturi, to nije nimalo lako, nije samo u pitanju novac, uvek je on potreban naravno (na prim.aut), ali kultura je nešto što nema radno vreme, i sad vi kažete, ’radite prekovremeno’… ali ne, kultura je nešto… to je vaš poziv, ne možete vi da imate šest sati kulture, ili osam sati kulture, kultura je nešto što stalno zahteva edukaciju. Jer vi nemate da ponudite nikom kvalitetan sadržaj ako niste u toku, i ako ne otkrivate nešto novo.

Vesna Šašić još dopunjuje:

  • Somborci su eto, uz programe Kulturnog centra mogli da vide i po prvi neko ostvarenje, evo i nagrađivano Udruženje baletskih umetnika Srbije, izvođače i autore na Festivalu minijatura u okviru Noći muzeja, eto da kažem da prvi put sam se i ja okušala kao autor jedne instalacije sa prošlogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“ sa Noći muzeja, i generalno za tu manifestaciju „Muzeji za 10“ Nacionalni komitet ICOM Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije nam je dodelilo nacionalnu nagradu na šta sam veoma ponosna a ta izložba sama po sebi koju smo mi organizovali, autor je Nemanja Golijanin, i generalno ja sam bila autor cele manifestacije, to je bilo nešto zaista novo za Sombor i nešto što je ovako, izazivalo i čuđenje, i čak je i u mom uredništvu bilo malo sumnji kako će to da prođe, ali ja sam nekako bila ubeđena da konačno moramo nešto novo da uradimo.

*****

Kompletan intervju sa Vesnom Šašić možete da čuje na dvostruki način:

1) Klikom na strelicu odmah gore

2) Na stranici internet radija Novog Radio Sombora, na linku:

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html u teminima: premijerno – nedelja, 26. jun (u 18 časova), a reprizno, ponedeljak i utorak, 27. i 28. jun (takođe u istom terminu, 18 časova).

Tekst: Siniša Stričević, fotografije (naslovna i u galeriji slika): Srđan Ačanski:

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Ovacijama protekao i završen tradicionalni somborski džez festival “Green Town Jazz Fest”
Očajnički apel Udruženja sportskih ribolovaca Šaran Čonoplja: Spasimo katastrofu Čonopljanskog jezera

Kategorije

Izbornik