Mladi

Putešestvije 13: Bosnom i Hercegovinom, Jezero Klinje smaragdni biser Istočne Hercegovine pored Gacka

 

Po nadmorskoj visini je najviši gorski deo Hercegovine, sa prosečnom nadmorskom visinom iznad 1.000 m. Zajedno sa TrebinjemBilećom i  Nevesinjem  čini istočnu oblast Hercegovine poznatu pod imenom Istočna Hercegovina, prirodnu granicu Istočne i Zapadne Hercegovine predstavlja reka Neretva. Nestankom „Stare Hercegovine“ gatačka župa je izgubila veći dio teritorije i svoj prostor suzila na međuplaninsku oblast današnje opštine sa 736 km² površine.

Gacko se nalazi na raskršću puteva koji ga presecaju na četiri, skoro identična, dela: Prema Nikšiću (jugoistočni pravac), Bileći i Trebinju (južni), Nevesinju i Mostaru (zapadni) kao i Foči i Sarajevu (severni pravac).

Jezero Klinje je veštačko jezero blizu Gacka, od kojeg je udaljeno oko osam kilometara. Jezero je smešteno u Gatačkom polju, nedaleko od magistralnog puta Gacko-Foča, Poznato je i kao Donje jezero jer se neposredno iznad ovog jezera nalazi i jezero Vrba. Ono je nastalo nakon izgradnje brane „Klinje“ 1891. i 1896 godine za vreme vladavine Austrougarske.

Naziv je dobilo po toponomu Klina koji se nalazi u Gatačkom polju. Interesantno je da je za vezivanje blokova brane korišćena vulkanska lava sa Vezuva.

Brana je pravljena za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja i predstavlja prvu lučnu branu na prostoru bivše Jugoslavije. Sada je kulturno-istorijski spomenik i pod zaštitom je države. Brana je visoka 26 metara, gornja širina joj je 4,6 metara, a na temelju 16,7 metara, dužine je 104,5 metara.

Inače brana nema danas prvobitnu funkciju već predstavlja popularnu ribolovačku i izletničku lokaciju. Vlada Republike Srpske je u prostornom planu za 2015. godinu precizirala da na užem području ovoga jezera napravi više turističko-ugostiteljskih objekata, luksuznih hotela, etno-sela, terena za rekreaciju, staza za jahanje i plaža, mada od toga svega barem za sada nema ništa.

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Image:© Shutterstock / AcanskiS 

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.S.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Trag fondacija objavila konkurs za stažiranje u okviru programa „Pokret Polet“
Somborsko leto za mlade 2022. i popularna Muzika na točkovima

Kategorije

Izbornik