Kultura

Promocija projekta Monografija „Krug života i smrti: Katalog prstenja iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor”

 

  • Gradski muzej Sombor priređuje promociju projekta Monografija Krug života i smrti: Katalog prstenja iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor koja će se održati u četvrtak, 21. marta, u 12 časova u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor

Monografija Krug života i smrti: Katalog prstenja iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor, Monograph The circle of life and death: The catalogue of rings from the medieval archaeological collection of the Sombor City Museum, bogato je ilustrativno izdanje koje, osim osnovnih podataka o prstenju, nudi ilustracije, fotografije i crteže sa svim detaljima predstavljenog prstenja. Projekat značajno doprinosi promociji i popularizaciji kulturnog nasleđa, korišćenju i promociji muzejske građe, kao i obezbeđivanju njene dostupnosti.

Prikaz veoma brojnog, tipološki i hronološki raznovrsnog prstenja, sa različitih lokaliteta, koje poseduje arheološka srednjovekovna zbirka Gradskog muzeja Sombor prikazan je u dobro opremljenoj foto monografiji, katalogu na srpskom i engleskom jeziku. Izdavač ovog izdanja je Gradski muzej Sombor, autorka je Viktorija Uzelac, lekturu i korekturu potpisuje Branko Ćurčić, prevod na engleski jezik Siniša Karalić, dok su za grafički dizajn i pripremu za štampu bili zaduženi Aleksandra Radivojević i Marko Aleksić (Ayako Studio).

Sledeći bogato nasleđe koje Gradski muzej Sombor baštini od osnivanja Istorijskog društva Bač–bodroške županije, pri kojem su 1883. godine formirane prve muzejske zbirke u Somboru, muzej je tokom 2023. godine obeležavao značajan jubilej – 140 godina muzejske delatnosti. U okviru studijske arheološke izložbe Gradskog muzeja Sombor bila je predstavljena i manja celina Krug života i smrti – prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor koja je ovim promotivnim i dobro opremljenim izdanjem upotpunjena na najbolji način.

Monografija je odštampana sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije na konkursu iz oblasti otkrivanja, prikupljanja, istraživanja, dokumentovanja, proučavanja, vrednovanja, zaštite, očuvanja, predstavljanja, interpretacije, korišćenja i upravljanja.


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

U Gradskom muzeju Sombor svečano otvorena 65. klupska izložba FKVK „Rada Krstić“
Vladimir Pištalo promovisao roman „Pesma o tri sveta“

Kategorije

Izbornik