Kultura

Programi u Gradskom muzeju Sombor od 10. do 17. decembra

 

Subota, 10. decembar od 12 časova (Muzej Podunavskih Švaba)

Otvaranje prve samostalne izložbe UŽ „Staparska ruža“. Cilj udruženja žena „Staparska ruža“ je očuvanje staparskog ćilimarstva, čuvanje tradicije, kulture i ekonomsko osnaživanje žena na selu. Staparski ćilim nastao je u 18. veku u okviru domaće radinosti i izrađivao se od vune i kudelje. Ćilimarstvo je tada bilo razvijeno jer su se ćilimima opremale kuće i lako se mogao prodati na tržištu. Ručno rađeni staparski ćilim nalazio se u svakoj kući i bio je prepoznatljiv na teritoriji Vojvodine. Danas predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe Srbije (zaštićen je od 2016. godine).

Petak, 16. decembar

Otvaranje 64. godišnje izložbe foto kino video kluba “Rada Krstić” Sombor i 8. izložbe fotografija stanovnika Zapadnobačkog okruga biće održano u petak, 16. decembra od 18 časova u sali za tematske postavke Gradskog muzeja Sombor.

Projekcija filma GKUD “Ravangrad” Sombor Običaj iz zaostavštine somborskih Srba starosedelaca SOMBORSKI UBRAĐAJ kroz rekonstrukciju običaja “Ubrađivanje mlade” biće održana u petak 16. decembra u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

Subota, 17. decembar u 10 časova

Radionica za decu Izrada novogodišnjih ukrasa od sijalica i predavanje Recikliranje predmeta u arheologiji i kako to izgleda danas.

Potrebno je poneti stare (pregorele) sijalice, čarape, dugmiće i ukrasne trakice. Prijave su u toku i biće otvorene do popunjavanja mesta. Kontakt 025/ 412 728 (Gradski muzej Sombor, Nevena Živadinović Kusonić, kustos pedagog)

Beleži: Brankica Ćurčić

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

Povezani članci

Provedite Noć knjige u pravom ambijentu somborske Biblioteke
Popust na cenu ulaznica povodom jubileja Narodnog pozorišta Sombor – nastavljen

Kategorije

Izbornik