Obrazovanje

Prijem u Rektoratu za najcitiranije istraživače UNS-a u svetu

 

  • U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu prvog dana marta organizovan je prijem za istraživače Univerziteta čija su se imena našla u najnovijoj bazi 2% najcitiranijih naučnika u svetu, koju je u novembru prošle godine objavio Univerzitet Stenford (Stanford University) iz Sjedinjenih Američkih Država. Reč je o 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu, među koji je deo njih rangiran u okviru liste za postignuća u toku celokupne karijere, a deo u okviru liste za postignuća u toku jedne godine (2021)

Najcitiraniji naučnici sa Univerziteta u Novom Sadu na ovim listama su: akademik i profesor emeritus dr Teodor Atanacković (Fakultet tehničkih nauka), prof. dr Sergej Ostojić (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja), prof. dr Veljko Jovanović (Filozofski fakultet), prof. emeritus dr Livija Cvetićanin (Fakultet tehničkih nauka), prof. dr Ivana Kovačić (Fakultet tehničkih nauka), prof. dr Dragan Lambić (Pedagoški fakultet Sombor), prof. dr Neda Mimica-Dukić (Prirodno-matematički fakultet), prof. dr Dušan Jakovetić (Prirodno-matematički fakultet), prof. dr Sloban Marković (Prirodno-matematički fakultet), akademik i profesor emeritus dr Stevan Pilipović (Prirodno-matematički fakultet), prof. dr Momir Mikov (Medicinski fakultet), prof. dr Jovan Lovrenski (Medicinski fakultet) i prof. dr Biljana Škrbić (Tehnološki fakultet).

Najuspešnije istraživače sa Univerziteta primio je rektor prof. dr Dejan Madić, zajedno sa prorektorom za nauku i umetnost prof. dr Nikolom Jorgovanovićem. Tokom radnog dela sastanka razgovorano je o predlozima za unapređenje statusa najboljih istraživača, vidljivosti njihovog rada i doprinosa nauci, mogućnostima za sistemsku podršku istraživačima u njihovom daljem radu, kao i o mestu izuzetne nauke u naučno-istraživačkom radu.

  • Univerzitet u Novom Sadu je veoma ponosan na uspeh koji su postigli naši istraživači, koji su se ponovo našli u samom vrhu svetske naučne elite – među 2% najuticajnijih naučnika u svetu, prema listama koje je objavio Univerzitet Stenford u novembru prošle godine – izjavio je rektor Madić povodom uspeha istraživača sa Univerziteta, čime su prepoznati ne samo rezultati naših naučnika, već i sam Univerzitet. – Radujemo se što kroz konstruktivni razgovor i diskusiju sa našim najboljim istraživačima dolazimo i do novih ideja i inicijativa u pravcu poboljšanja položaja izuzetne nauke u ukupnoj naučnoistraživačkoj produkciji, s obzirom da još veća pažnja treba da se obrati na kvalitet naučnih radova, a ne samo na podsticanje rasta obima naučne produkcije uopšte. U tom smislu, razmotrićemo i jednu od ideja da se formira neka vrsta odbora koja bi se bavila temom izuzetne nauke i unapređenja njenog položaja u naučnoistraživačkoj delatnosti – istakao je rektor nakon sastanka.

Baza podataka Univerziteta Stenford, na osnovu koje su formirane dve liste 2% najcitiranijih istraživača u svetu, obuhvata standardizovane podatke o citiranosti, h-indeksu, prilagođenom hm-indeksu prema koautorstvu, citiranosti prema različitim autorskim pozicijama i kompozitni indeks.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

ОШ „Братство јединство“ Сомбор: Књига нам је у срцу
Priznanjima ovenčana somborska muzička škola do novih Prvih nagrada

Kategorije

Izbornik