Najnovije

Predstoji li novo usijanje u pregovorima oko minimalne zarade: Sindikati uporni da „minimalac“ bude barem izjednačen – sa minimumom potrošačke korpe u Srbiji

 

Oba reprezentativna srpska sindikata, Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije su zajedno sa Centrom za politike emancipacije pozvali prvi put zajedničkim saopštenjem za javnost, objavljenim u svim medijima, 14. jula na kampanju koja od tada traje pod motom DIŽI MINIMALAC sa istoimenim heštegom #DižiMinimalac, a kojoj su se osim ostalih, odazvale brojne javne lčnosti

  • Socijalno-ekonomski savet (SES) još nije zauzeo stav o minimalnoj ceni rada, izjavio je predsedavajući tog tela Miloš Nenezić i dodao da bi timovi koji o tome pregovaraju ponovo trebalo da se sastanu u ponedeljak, 23. avgusta

Nenezić, koji je i predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je da to republičko telo još dobija predloge i mišljenja sa lokala od sindikalnih i poslodavačkih organizacija.

To znači da SES postaje telo koje pospešuje socijalni dijalog, rekao je Nenezić.

– Ono što je sigurno je da povoljni indikatori u našoj zemlji pokazuju da se može povećati minimalna cena rada – rekla je nakon sastanka Saveta ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević. Istakla je da očekuje da se u narednom periodu postigne dogovor oko toga.

Članovi Saveta napomenuli su da se mora promeniti nešto kada su u pitanju kolektivni ugovori, a apelovali su i na Skupštinu da savet ima stolicu u parlamentu.

– Postoji nejednaka ravnoteža moći između zaposlenih i poslodavaca jer ne postoje kolektivni ugovori – rekao je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković. Čelnik ovog reprezentativnog srpskog sindikata je takođe, podsetio da su još pre tri godine tražili da se minimalna zarada i potrošačka korpa izjednače.

– Ono što mi očekujemo jeste da Vlada u liku Ministarstva finansija kaže da li je ono što je predsednik Vučić, pre svih, izvan procedure, rekao – da li je to zadnja ponuda ili može biti i više. Po nama iz sindikata to je nedovoljno jer samo prolongira trenutno stanje. A mi stvarno ne znamo šta bismo radili kada bismo pristali na manje od onogo što tražimo. Pre tri godine smo tražili da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače, tri godine su prošle i to je nešto više od 39 hiljada dinara – zaključuje Stojiljković.

Izvor: FoNet, Marija Komazec

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Policijska uprava Subotica: Navodi Hrvatskog nacionalnog vijeća nisu točni
U trajnost tako jedinstvenu: Naša Ruža-Ruža svih nas, darivaće miris Somborom uvek poput najlepše ruže / Tužni i ponosni što nam je bila i ostala savremenik, drug, prijatelj i saradnica i podrška – Ruža Božović (21. VI 1953 – 10. IX 2021)

Kategorije

Izbornik