Najnovije

Предавање: Српски добровољци из Далмације и њихово насељавање у војвођанске области (1914- 1941)

 

  • У понедељак 11. децембра у 19 часова у Галерији Прометеј у Новом Саду, улица Светозара Милетића 16, биће одржано предавање на тему: Српски добровољци из Далмације и њихово насељавање у војвођанске области (1914- 1941)

Предавач ће бити др Милан Мицић, историчар, генерални секретар Матице српске и председник Савеза Удружења потомака и поштовалаца српских ратних добровољаца 1912-1918.

Поздравна реч даће Јовица Брчин, Удружење „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад.

У уметничком делу програма наступиће познати народни гуслар Петар Мишовић.

Током Великог рата ( 1914- 1918) Срби из Далмације мобилисани у аустроугарску  војску предавали су се српској и руској војсци за време ратних операција. Део њих ступио је у редове српске војске и учествовао у борбама 1915. године, повлачењу преко Албаније и у борбама на Солунском фронту или у рату на добруџанском фронту.

По завршетку рата били су са својим мештанима-колонистима колонизовани у Војводину, створили су насеље Светићево у Бачкој, учествовали у формирању Кулског Соколца (Липара), имали значајну улогу у јавном животу колоније Војвода Степа у Банату али су се насељавали и појединачно у бројне колоније у Банату и Бачкој.

Улаз слободан.

Организатори:
Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца  „Обилић 1912-1918“  Нови Сад и Издавачка кућа Прометеј.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Vreme: Upozorenje za sever i zapad Srbije usled ledene kiše
Novogodišnje i božićne čestitke: Green Town apartmani i BC Bowling Stones Sombor

Kategorije

Izbornik