Višejezično

Praznik hrvatske zajednice: 20 godina izgradnje manjinskih institucija

Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a

  • Svečanom akademijom u subotičkoj Gradskoj knjižnjici, hrvatska je zajednica u subotu, 19. ožujka navečer proslavila jedan od svoja četiri praznika – blagdan sv. Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda

Proslava je bila u znaku 20. obljetnice formalno-pravnog priznanja Hrvata u Srbiji nacionalnom manjinom, što je omogućeno 27. veljače 2002. godine, usvajanjem saveznoga Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Kako je istaknuto u filmu koji je ove večeri prikazan, na tragu spomenutog Zakona već 2002. osniva se krovna institucija hrvatskog naroda u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, na teritoriju Grada Subotice uvodi se mogućnost obrazovanja na hrvatskom jeziku, osniva se NIU »Hrvatska riječ«, stabilizira se informiranje na hrvatskom u okviru Televizije Novi Sad, čine se prvi koraci na planu uvođenja hrvatskog jezika i pisma u službenu uporabu na teritoriju AP Vojvodine, osniva se desetak hrvatskih udruga kulture.

Od tada do danas borba za ostvarivanje prava hrvatske zajednice nije prestala, o čemu svjedoče današnjih oko 1000 djece u obrazovanju, 50 aktivnih udruga, oko 300 manifestacija godišnje, zgrada HNV-a, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, prostor za Hrvate u Beogradu, šokačke kuće u Vajskoj, Monoštoru, Beregu i Sonti, područni ured u Srijemskoj Mitrovici, prostor za udruge u Banatu, redakcija na RT Vojvodine, blizu 1000 brojeva »Hrvatske riječi«, lektorat u Novom Sadu, 4 strategije, 20 elaborata za nove projekte razvoja zajednice…

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je u svojem obraćanju podsjetila kako je ovo posljednja godina četvrtog saziva HNV-a, da su u ovom sazivu ostvarena brojna postignuća i uspjesi te da nam dolaze izbori i popis stanovništva »kada je vrijeme da se u tišini počinju zbijati redovi i učrvšćivati utvrde koje smo mukotrpno gradili«. Dodala je i kako je 20 godina formalnog-pravnog postojanja premalo u odnosu na više stoljeća postojanja Hrvata na ovim prostorima.

– Mi ne zaboravljamo računati na puno više. I na puno dalje. S pravednošću, ustrajnošću i vjerom sv. Josipa, a podrškom i povjerenjem svih vas koji ste večeras ovdje – zaključila je ona.

Na akademiji su se obratili i visoki dužnosnici iz Hrvatske – državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i predsjednica Saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić. O značaju Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz 2002., kao akter procesa izgradnje hrvatske manjinske infrastrukture nakon donošenja toga akta, govorio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Uz pozitivne aspekte, kao što je dobivanje formalne jednakosti s tzv. starim manjinama te osnutak manjinskih institucija, zakon je imao i slabosti, poput toga da nije imao status ustavnog zakona te da u njemu nisu jasno definirani kriteriji koje sve zajednice imaju pravo biti manjinom.

– Zakon možemo različito vrjednovati, ali ono što je suštinski jeste da je 2002. nova stranica u povijesti Hrvata u Vojvodini, da je omogućio inicijative za sve ono što danas imamo. S druge strane, bilo je problema u primjeni, neke institucije iz toga zakona nikad nisu zaživjele poput Saveznog fonda za financiranje manjinskih prava, politika financiranja manjinskih samouprava nije izgrađena – naveo je Žigmanov.

U programu proslave nastupili su: zbor iz vrtića »Marija Petković – Sunčica«, recitator Pavao Huska i tamburaši HGU »Festival bunjevački pisama« iz Subotice. Središnje misno slavlje povodom blagdana sv. Josipa služeno je u subotičkoj crkvi sv. Roka, s početkom u 17:30 sati.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio Javni natječaj
Udruženje građana Urbani Šokci: Promocija knjige Marije Šeremešić „Opet cvate lelija“

Kategorije

Izbornik