Višejezično

Poznati maestro fotografije Augustin Juriga oduševio izložbom u somborskom Gradskom muzeju

 

  • Prve septemberaske večeri u Gradskom muzeju Sombor otvorena je izložba fotografija pod simboličnim nazivom Lica Bačke poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige

Ovu izložbu realizovao je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u saradnji sa Gradskim muzejom Sombor, a izložbu je svečano otvorio Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Prilikom svečanog otvaranja izložbe prisutnima se obratio autor fotografija, Augustin Juriga kao i njegov dugogodišnji saradnik, Dragan Radojević, penzionisani kustos arheolog našeg muzeja. Uz njih, sve je srdačno pozdravio direktor Gradskog muzeja Sombor, David Firanj. Na izuzetno posećenom otvaranju izložbe brojnih ljubitelja umetničke fotografije uz domaćine, prisustvovali i mnogi gosti iz Subotice. U ime Grada Sombora prisutne su bile Anita Stojakov, gradska većnica za kulturu i obrazovanje, iz Odeljenja za društvene delatnosti pomoćnica načelnice Mirela Ivanković.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je ovu izložbu umetničkih fotografija do sada predstavio publici na više mesta u Bačkoj, kao i u susednoj Mađarskoj, a sada će četrdeset šest fotografija, portreta, nastale u proteklih nekoliko decenija širom Bačke, biti predstavljeno i u Somboru. Juriga je dugogodišnji saradnik Gradskog muzeja Sombor. Bio je angažovan prilikom fotografisanja staparskih ambara, izradio je fotografije za muzejsku stalnu postavku, kao i tokom izložbi Stara arhitektura Sombora i Lica Lahorea.

Augustin Juriga je rođen 1947. godine u Subotici. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Radeći kao fotograf u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica (1980 – 1996) stekao je ugled i ostvario trajnu prepoznatljivost svojih dela jedinstvenim fotografijama vojvođanske arhitekture, objekata i predmeta etnografske građe, posebno onih koji se tiče Dužijance. Njegovi omiljeni motivi su: subotičko pozorište, groblja, Gradska kuća u Subotici, događaji oko Međunarodnog festivala pozorišta za decu, urbana Amerika, Pakistan, te ljudi i njihova lica.

Objavljene su mu knjige: fotomonografija Salaši u mom oku (1997), za koju dobija posebno priznanje, Dr Ferenc Bodrogvari, monografija Ris (2003) i katalog mađarskih narodnih običaja Zaostavština predaka (2000). Njegove fotografije se nalaze u monografiji Subotica Boška Krstića i Arhitektura secesije u Vojvodini Bele Durancija. Na temu grada Subotice realizovao je više kalendara, za neke od njih je nagrađen. Gradsko priznanje „Pro urbe” dobio je 2005. godine.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra i možete da je posetite u vreme radnog vremena Muzeja.

Fotografije: Srđan Ačanski 

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg medijskog projekta „Svi smo jedno-višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju ostavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Tagovi: , ,

Povezani članci

Family Fight Team Sombor: Uspomenu na našeg nezaboravnog sportskog asa Srđana Trticu čuvaćemo trajno
Raspisani izbori za nacionalno-manjinska vijeća

Kategorije

Izbornik