Kultura

Pokrenut podkast kanal „Filmoholik“ posvećen srpskom i svetskom filmu

 

  • Prvi srpski filmski podkast kanal „Filmoholik“, u produkciji firme PodMedia, počeo je sa emitovanjem početkom oktobra 2023. godine. Filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, uz povremene goste (scenarista Dimitrije Vojnov, glumica Nataša Aksentijević, istoričar Ivan Drljača…) na stručan, komunikativan i zabavan način pričaju o svetskom i našem filmu

Svake nedelje su dostupne po dve epizode. U „Šta gledati?“ se detaljno obrađuje bioskopska i striming ponuda („Vonka“, „Napoleon“, „Pokidan“, „Lost Country“, „Čuvari formule“, „Pad kuće Ašera“, „Deca zla“…), dok su u „Filmskim pričama“ u fokusu poznati reditelji (Kventin Tarantino, Dejvid Finčer, Džon Karpenter…), glumci (Žarko Laušević, Lijam Nison, Šeron Stoun…), serijali („Hajde da se volimo“, „Strava u Ulici brestova“, „Policijska akademija“…) i drugi fenomeni iz domena sedme umetnosti. „Filmoholik“ je dostupan na platformi YouTube, kao i na drugim platformama sa podkast ponudom (Apple podcasts, Spotify, Google podcasts, Deezer, Amazon Music…)

Link za YouTube kanal: https://www.youtube.com/@Filmoholik2023

Đorđe Bajić i Zoran Janković već četvrt veka pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Osim toga što su autori filmskog podkasta „Filmoholik“, njih dvojica osmišljavaju i vode ciklus tribina „Gnevni filmovi“ u Domu omladine Beograda, a takođe su i urednici časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Za Filmski centar Srbije objavili su knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2018), „Najbolji srpski filmovi XX veka“ (2019) i „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ (2023), od koje su prve dve nastale u saradnji sa Ivanom Velisavljevićem. O filmu i popularnoj kulturi pišu za nedeljnik „Vreme“, dok je Janković saradnik portala „Film New Europe“ i časopisa „Optimist“. Bajić i Janković su pisali za „Popboks“, „NIN“, „Filaž“, „Presing“, „City Magazine“, „Huper“ i druge časopise/portale, a od 2016. do 2023. godine uređivali su portal Filmskog centra Srbije. Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor pet romana, među kojima su i traženi trileri „Smrt u ružičastom“ (2021) i „Umri, ljubavi!“ (2023).


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

KC Laza Kostić Sombor: Otvaranje izložbe “Drvo je moj drug”
LJUDI OD VOSKA – Prva premijera u sezoni 2023/2024. u somborskom teatru

Kategorije

Izbornik