Najnovije

Podsetnik: Zašto je 10. decembar posebno istaknut svetski datum

 

Međunarodni dan ljudskih prava beleži 10. decembar širom sveta kao podsetnik na datum kada je na današnji dan 1948. godine usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima. Povod za donošenje deklaracije bio je Drugi svetski rat i brojni zločini koji su tada počinjeni. Tim dokumentom je prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika

Ovaj dan obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što je 10. decembra potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne, verske i kulturne pripadnosti. Deklaracijom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Ljudskim pravima se potvrđuje pravo svakog pojedinca bez obzira na rasu, nacionalno poreklo, pol, jezik, veroispovest, imovinsko poreklo i političko opredeljenje, na život, rad, obrazovanje, jednakost pred zakonom, privatnost i na mnogobrojna druga prava.

U Srbiji su ljudska prava garantovana najvišim pravnim aktom države – ustavom, ali se njihovo uređenje reguliše i zakonima, podzakonskim aktima i drugim propisima.

Naslovna fotografija: Elenor Ruzvelt, jedna od rodonačelnica akta sa španskom verzijom Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1949. godina)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Novogodišnje i božićne čestitke: Green Town apartmani i BC Bowling Stones Sombor
Нови Сад: Сто година од колонизације добровољачких насеља у општини Пландиште у Банату

Kategorije

Izbornik