Obrazovanje

Pedagoški fakultet: U Somboru obeleženo 245 godina prosvetiteljskog obrazovanja u Srbiji

Prof. dr Saša Marković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Univerziteta u Novom Sadu

  • Povodom 245 godina od osnivanja prve ustanove za obrazovanje učitelja na srpskom jeziku u Habzburškoj monarhiji, na Pedagoškom fakultetu u Somboru održana je svečana akademija. Svečanosti je prisustvovao pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević. Ovom prilikom dao je sledeću izjavu: „U ovom danu pomešanih osećanja važno je da smo zajedno, jer ćutanjem nećemo sačuvati pelcer života, a to je reč, reč o našoj postojanosti i večnoj ljubavi prema čoveku. Čestitam vam 245 godina trajanja ′Norme′, učiteljske škole, preteče ovog fakulteta. To je predvorje velikog jubileja i verujem da ćemo svi zajedno glasnošću doprineti tome da ovo bude nešto što će biti važno čitavoj Srbiji i regionu, kada budemo obeležavali 250 godina Pedagoškog fakulteta u Somboru. Šta smo mi bez učitelja? Oni su nam danas više nego ikada potrebni. Briga o čoveku, ljubav i čovekoljublje deo su našeg odnosa prema tradiciji, porodici, moralu, religiji i modernoj pedagogiji. Nažalost, postali smo društvo pomalo drskih i ′snalažljivih′, kao da smo zaboravili da sve što nam je dozvoljeno nije i od koristi. Da li je važno posedovati sve što vidimo, od ljudi do ostalog živog i neživog sveta, ili živeti i usrećiti druge dok žive“, rekao je profesor Milošević. Verujem da su vaša znanja, umešnost, emocionalnost, vaš ukupni aktivni misaono-osećajni odnos prema teorijskim i prakseološkim pitanjima, takvi da ćete uspešno nositi teret odgovornosti u kreiranju budućih učitelja u izazovu vremena u kom živimo. Nažalost, u mimikriji ovog društva krije se mnogo toga što ne možemo manifestaciono prepoznati i zato moramo ići u susret tim izazovima, čuvajući mlade od iskušenja kojima nisu dorasli. Verujem da ćete znati da date odgovore koji su pred nama. Nije najbolji trenutak, ali kad je teško, treba podići glavu i ići dalje. Uvek mi je zadovoljstvo da ovde boravim i svedočim sa kojom posvećenošću radite svoj posao. Trudićemo se da vam pomognemo, jer je to naša obaveza. Želim vam puno uspeha, puno optimizma, dobre stvaralačke i kreativne energije i emocije. Bez ljubavi se ovo ne može raditi, a vi to vrlo dobro znate“, zaključio je na kraju profesor Milošević.

Pedagoški fakultet je naslednik čuvene „Norme“ koja je osnovana 1. maja 1778. godine u Somboru, i time predstavlja naučno – istraživačku instituciju koja čuva najdužu tradiciju obrazovanja učitelja kod Srba, Podsećamo čuvenu somborsku “Normu” su pohađali Isidora Sekulić i Jovan Dučić, kao i narodni heroji Žarko Zrenjanin, Dušan Vukasović i Veljko Dugošević.

Ovom prilikom svi prisutni na ovoj svečanoj akademiji dobili su na poklon drugo izdanje knjige dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru, prof. dr Saše Markovića “Srpski učitelj u Ugarskoj od 1778 do 1918. godine”.

Prof. dr Saša Marković do sada je objavio četiri monografije: Građanske opozicione stranke u Vojvodini 1929-1941 (2006), Bunjevci Vojvodine u političkom životu Kraljevine SHS / Jugoslavije 1918-1941 (2010), Politička biografija Jovana Joce Laloševića (2011) i Nacionalno bez odijuma, pogled bez pretenzija (2015).

Autor je više desetina naučno stručnih radova koji su izlazili u časopisima poput: Srpska politička misao, Istraživanja, Politička revija, Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini i dr.

“Srpski učitelj u Ugarskoj od 1778 do 1918. godine”

Učestvovao je na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Trenutno je uključen u istraživanja u okviru domaćih naučnih projekata. Društveni odnosi Srba i Hrvata, nacionalni identitet i manjinska prava sa aspekta evropskih integracija i Kosovo i Metohija između nacionalnog integriteta i evrointegracija.

Paralelno sa svečanom akademijom u holu Pedagoškog fakulteta održana je “Didaktička izložba” studenata druge i četvrte godine, katedre za muzičku i likovnu kulturu i fizičko vaspitanje, Centra za didaktičko-metodička istraživanja Pedagoškog fakulteta u Somboru Univerziteta u Novom Sadu.

Svečanoj akademiji prisustvovale su mnoge važne zvanice, među kojima i predstavnici lokalne samouprave.

 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Image:© Shutterstock / AcanskiS

all rights on pictures are reserved

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Naši heroji
Maša osvojila treću nagradu na Republičkom takmičenju

Kategorije

Izbornik