Kultura

Pamtiće se 9. Somborski književni festival

 

  • Deveti Somborski književni festival održan je 10. i 11. maja u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Udruženja građana Somborski književni festival, a uz podršku Grada Sombora

U petak, 10. maja, upriličeno je svečano otvaranje na kojem su se publici obratili Nataša Turkić, direktorka Biblioteke, i direktorka Festivala, Tamara Babić. Nakon otvaranja usledila je dodela nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset pet godina, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome. Ove godine nagrađena je zbirka pesama Srce-cvekla Maje Stojanac koja se predstavila publici čitanjem nekoliko pesama iz zbirke.

Gosti prvog dana festivala bili su Filip Grujić i Milan Tripković, koji su se somborskoj publici predstavili čitanjem i razgovorom sa Draganom Babićem. Oni su govorili o svom stvaralaštvu u kontekstu raznih književnih angažmana kojima su posvećeni, kao i o odnosu proznog, dramaturškog i filmskog aspekta njihove proze. Takođe, bilo je reči i o uticaju stvarnosti oko pisaca na njihovo pisanje, odnosno o uvrštanju stvarnih ličnosti u prozni tekst, oblikovanju svakodnevne građe i prilagođavanju iskustava spisatelja koji postaju deo fikcionalnog teksta.

Gosti drugog dana festivala, 11. maja, bili su pesnici i prozaisti Dragana Mladenović i Ljubomir Koraćević, a oni su, nakon čitanja svojih dela, u razgovoru sa Tamarom Babić govorili o nagradama kojima su ovenčani, recepciji od strane čitalaca, kritičara i pisaca, kao i o angažovanom pristupu pisanju poezije i proze. Osim toga, gosti su govorili o procesu stvaranja jednog konkretnog dela i vezama koje se stvaraju među njihovim knjigama, ali i uticaju izdavača na prijem dela i njegovu poziciju u široj javnosti.

Ovogodišnji Somborski književni festival održan je u dvorištu Dečijeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Predstava za decu “Avanture Maše i Mede” pozorišta “Pan Teatar”
Čedomir Janičić: Zima na dnu

Kategorije

Izbornik