Najnovije

Отварање изложе ВАТРОГАСЦИ, ПОЗОР! биће одржано у четвртак, 5. октобра у 18 часова у сали за тематске изложбе Музеја Подунавских Шваба.

 

  • Ова изложба враћа нас у време оснивања и развоја Добровољних ватрогасних друштава у Сомбору и околним местима западне Бачке од средине XIX до средине  XX века.

Изложба сведочи о развоју противпожарне опреме, значају удруживања становништва на превентиви и заштити од пожара,  активном учешћу ватрогасаца у животу локалне заједнице и части и херојству ових пожртвованих људи.

Бићете у прилици да видите оригинална документа, фотографије, групну и личну ватрогасну опрему, одличја части и способности као што су пехари, дипломе, медаље. Експозиција обухвата разнородни музејски материјал Музеја Подунавских Шваба, као и предмете које свих ових година чувају чланови добровољних ватрогасних друштава.

Огроман је број могућих катастрофа које су спречене захваљујући акцији Добровољних ватрогасних друштава. Као специфичан начин организовања карактеристичан за просторе данашње Војводине добровољно ватрогаство као хуман и частан позив опстаје у континуитету скоро три века.

 

 

Ауторка изложбе је Мирослава Ћаћић, кустоскиња историчарка.

 

 

 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

 

 

Povezani članci

Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre na Kritičnoj masi u Novom Sadu
Unapređenje lokalnih politika pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Kategorije

Izbornik